Zīdaiņa barošana. Sestais mēnesis.

Zīdaiņa barošana. Sestais mēnesis.

Un tā, ieklausoties Vispasaules Bērnu Veselības Aizsardzības Organizācijas pediatru teiktajā, joprojām varam apgalvot, ka arī šajā vecumā bērnam vislabākais ir mammas piens. Tomēr šajā vecumā jau nopietni varam sākt domāt par pilnvērtīgu piebarošanu, ja vien tam netraucē kādas bērna veselības problēmas.

Sešu mēnešu vecumā mazuļa organisms piedzīvo milzīgas pārmaiņas, arī gremošanas sistēma piedzīvo nobriešanu. Un tieši šajā vecumā mazuļa organisms ir spējīgs pilnvērtīgi pārstrādāt ne tikai mammas pienu, bet arī viņam piedāvāto piebarojumu. Jāpiezīmē, ka šajā vecumā daudziem bērniem parādās pirmie zobiņi, kas arī ir labs priekšnosacījums biezākas pārtikas uzņemšanai. Tātad, bērns ir gatavs sākt mācīties košļāt viņam piedāvāto ēdienu. Un, ja līdz šim neesat devusi mazulim nekādu papildus ēdienu, tad sešu mēnešu vecumā ir pienācis laiks to darīt. Kā ikvienu jaunu ēdienu, arī sulu vai biezeni sākumā jādod pa dažām pilītēm vai pustējkarotei. Daudzums jāpalielina ļoti pakāpeniski, un, protams, jāvēro, kā bērns reaģē. Jāseko, vai neparādās izsitumi, vai ir normāla vēdera izeja. Katru nākamo jauno produktu jāpiedāvā ne ātrāk kā pēc piecām, pat desmit dienām, atkarībā no bērna reakcijas. Šos noteikumus būtu jāievēro, piedāvājot bērnam katru jauno produktu – sulas, biezeņus, vēlāk arī putras.
Piedāvājot jauno produktu, būtu jāizvēlas viena rīta vai dienas ēdienreize, kas vēlāk varētu kļūt par pilnvērtīgām brokastīm vai pusdienām. Kad vairs šajā ēdienreizē nedosiet bērnam pienu, bērns varētu apēst līdz pat 150 g augļu vai dārzeņu biezeņa.

Piebarošanu vajadzētu sākt ar viena veida augļu vai dārzeņu biezeni. Vēlāk, kad esat pārliecinājusies, ka bērns labi reaģē uz dažādiem augļiem un dārzeņiem, tos varat sajaukt un dot vienā ēdienreizē. Piemēram, sākumā novāriet vienu nelielu kartupeli, samīciet to biezenī un dodiet bērnam mazliet pagaršot. Kad mazulis iepazinis kartupeļa garšu un tā daudzums palielināts, varat pievienot, piemēram, brokoli, ķirbi vai burkānu. Viss, protams, ir jāsastrādā viendabīgā biezenī.
Sāli, protams, nepievienojam. Ja gribam bērnu iepazīstināt ar kādām garšvielām, varam biezenim pievienot mazliet ļoti smalki sasmalcināta pētersīļa. Bet to darām jau tad, kad bērns ir iepazīstināts ar dažādām garšām. Iesākumā arī vienkārši kartupeļa garša viņam šķitīs kaut kas pilnīgi jauns uz nepierasts.
Tāpat piebarošanu varat sākt ar veikalā nopērkamajiem bērnu biezeņiem un sulām. Sākumā izvēlaties bērna vecumam atbilstošus (tas vienmēr ir norādīts uz burciņas) biezeņus no viena dārzeņa, piemēram, no kartupeļa, burkāna, ķirbja, kabačiem. Jau vēlāk varat iegādāties biezeņus, kuriem pievienots mazliet rīsu vai griķu putraimi. Šādas garšas nianses noteikti iepriecinās jūsu lolojumu.
Sestā mēneša beigās, ja mazulim nav novērota nekāda alerģiska reakcija, var iedot mazliet olas dzeltenuma. Olai jābūt cieti vārītai. Dzeltenumu dodam pavisam maz, un ja bērnam tas ne pa visam negaršo, to var sajaukt ar nelielu daudzumu dārzeņu buljona. Jāatceras, ka sešu mēnešu vecumā var dot ne vairāk kā trešdaļu vārīta olas dzeltenuma diennaktī.

Daudzām māmiņām, iespējams, radīsies jautājums – kādēļ dot olas dzeltenumu mazulim, ja ola skaitās viena no spēcīgākajiem alergēniem. Atbildam, pats par sevi olas dzeltenums ir ļoti noderīgs, jo satur lielu daudzumu olbaltumvielu, tauku, vitamīnu un minerālsāļu. Tam ir augsta uzturvērtība. Ja jūsu bērnam nav nosliece uz alerģiju, un jūs būsiet piesardzīga un pakāpeniski sāksiet piebarošanu, tad olas dzeltenums jūsu bērnam nāks tikai par labu. Atcerieties, ola, kuras dzeltenumu dosiet bērnam, obligāti ir kārtīgi jānovāra. Ja jūs māc šaubas par olas dzeltenuma došanu bērnam, noteikti konsultējieties ar savu ārstu.
Ja olas dzeltenuma pievienošana ēdienam bijusi veiksmīga, tad vienu dienu varat piedāvāt bērnam dārzeņu biezeni ar olas dzeltenumu, divas dienas – bez tā. Tādā veidā iegūsiet divus dažādus ēdienus ar atšķirīgām garšas niansēm. Tas bagātinās bērna garšas pieredzi.

Vēl pēc kāda laika varat dārzeņu biezenim pievienot mazliet augu eļļas. Mūsu platuma grādos visieteicamākā būtu rapšu eļļa (ko mēdz dēvēt arī par ziemeļu olīveļļu), saulespuķu eļļa vai pirmā spieduma olīveļļa.
150 g dārzeņu biezenim pievienojat tējkaroti jūsu izvēlētās eļļas. Eļļas vietā biezenim varat pievienot arī divas, trīs tējkarotes saldā krējuma, tikai jāskatās, lai tauku saturs krējumam nepārsniegtu 10 %.
Tātad, sešu mēnešu vecam bērnam ēdienkartē jau var būt iekļauts ne tikai mīļais un garšīgais mammas pieniņš, bet arī augļu sula, augļu biezenis, dažādu dārzeņu biezenis, un trešdaļa cieti vārītas olas dzeltenuma.

Ja patika tev, noteikti patiks arī taviem draugiem. Padalies!

Pievienjies mūsu sekotājiem

Aizvērt