Receptes
Pīrādziņi ar gaļu un kartupeļiem
Man pīrādziņi vienmēr saistās ar patīkamām bērnības atmiņām. Katrs brauciens pie vecmāmiņas uz laukiem vienmēr beidzās ar šo jautro nodarbi – mīklā noķēpātām rokām un miltiem uz vaigiem un degungala. Šīs atmiņas var nodefinēt kā laimīgākos brīžus ikviena cilvēka dzīvē.
Arī tagad savai ģimenei bieži vien gatavoju dažādus mīklas izstrādājumus. Viena no iecienītākajām mana vīra un bērnu receptēm ir pīrādziņi ar gaļu un kartupeļiem. Tie izdodas ļoti sātīgi un ir vienkārši pagatavojami.
SASTĀVDAĻAS:
- kviešu milti – 450 g
- maltā gaļa – 350 g
- piens – 350 ml
- kartupeļi – 3 gab.
- sīpols – 1 gab.
- sviests – 100 g
- saulespuķu eļļa – 4 ēdamkarotes
- cepamais pulveris – 1 tējkarote
- sausais raugs – 1 tējkarote
- cukurs – 1 tējkarote
- ķiploks – 1 daiviņa
- sāls – pēc garšas
- lauru lapa – 1 gab.
- malti melnie pipari – pēc garšas
- dilles – pēc garšas
- olas dzeltenums – 1 gab.
PAGATAVOŠANA:
- Dziļā bļodā samaisiet mīklas sausās sastāvdaļas – miltus, raugu, cepamo pulveri, sāli un cukuru. Tad pievienojiet siltu pienu un saulespuķu eļļu. Iejauciet mīklu, līdz tā vairs nelīp pie rokām. Apsedziet mīklu ar dvieli un atstājiet siltā vietā uz 60 minūtēm.
- Kartupeļus novāriet, saspaidiet biezenī, pieberat nedaudz sāls, pieliekat 50 g mīksta sviesta un dilles. Visu labi samaisiet, līdz veidojas viendabīga masa.
- Sīpolu sagriežat kubiņos un apcepat eļļā uz pannas, līdz tie kļūst mīksti un caurspīdīgi. Tad pievienojiet malto gaļu, sasmalcinātu ķiploku un lauru lapu. Cepiet kamēr gaļa gatava, ik pa brīdim apmaisot. Lauru lapu izņemiet.
- Lai pagatavotu mērci, katliņā uz nelielas uguns izkausējiet 50 g sviesta, pievienojiet miltus un maisiet ar putojamo slotiņu, līdz masa kļūst viendabīga. Lēnām, smalkā strūkliņā, pielejiet pienu, karsējiet un maisiet, līdz mērce sāk biezēt. Tad noņemiet mērci no uguns un sajauciet ar malto gaļu.
- Uzrūgušo mīklu sadaliet desmit vienādos gabaliņos, saveliet tos bumbiņās un atstājiet zem dvieļa vēl uz 15 minūtēm. Tad katru plāni izrullējiet, pa vidu sasmērējiet ar izkausētu sviestu un apgriežat ar sasmērēto pusi uz leju.
- Pa vidu katram aplītim liekat ēdam karoti kartupeļu biezeņa un pa virsu tikpat maltās gaļas. Tad aplīša malas rūpīgi satināt tādā kā dāvanu saišķītī un vairākas reizes pagriežat pulksteņa rādītāja virzienā. Tad izlīdziniet un salipiniet pīrādziņa apakšā.
- Uz cepamās plāts izklājiet cepamo papīru, mazliet apsmērējiet ar eļļu un liekat virsū pīrādziņus. Katru pīrādziņu apsmērējiet ar sakultu olas dzeltenumu. Cepiet cepeškrāsnī, 180 grādos, apmēram 35 – 40 minūtes, līdz pīrādziņi kļūst zeltaini.
- Pateicoties mērcei, pildījums iznāk ļoti sulīgs un ar bagātīgu garšu. Pīrādziņi kļūs par lieliskām brokastīm vai vakariņām. Tos varat dot skolniekam uz skolu kā uzkodu vai ņemt līdz uz darbu pusdienu tiesai.
LAI LABI GAŠO!