Receptes
Īsts ukraiņu borščs ar slepeno sastāvdaļu

SLEPENĀ SATĀVDAĻA:
- Sasmalcinām mazliet diļļu, divas –trīs daiviņas ķiploka un mazliet sālītā speķa.
- Labāk, ja speķi ir nogatavināts, jo tam piemīt unikāla īpašība ar laiku nebojāties.
- Tas kļūst vecāks, cietāks un iegūst raksturīgo dzeltenīgo nokrāsu un specifisko aromātu, kas ir īpaši vērtīgs šīs receptes pagatavošanai.
- Iegūt tādu speķi ir diezgan vienkārši. Pietiek vien ar to, ka ietinat speķi papīrā un ieliekat uz dažiem mēnešiem ledusskapī. Pat ar nelielu gabaliņu jums pietiks desmitiem boršču.
- Vēlams, lai speķim būtu pēc iespējam mazāk liesuma.
- Speķis var būt pavisam nedaudz – apmēram tējkarote (sagrieztā veidā). Tas ir nepieciešams tikai tik daudz, lai piešķirtu oriģinālu aromātu ēdienam.
- Tagad visas trīs sastāvdaļas bez žēlastības saspiežam viendabīgā masā. Var pievienot šķipsniņu jūras sāls, tas palīdzēs vieglāk sasmalcināt visu.
NOBEIGUMS:
- Lūk, esam tikuši pie beigām. Tagad pats svarīgākais – padarīt to visu par brīnumaini gardu ukraiņu boršču.
- Pievienojam katlā sāli pēc garšas, ēdamkaroti cukura, melnos un sarkanos piparus pēc vēlēšanās, pagaršojam.
- Pagaršojam kartupeļus, vai gatavi, pagaršojam arī buljonu. Šajā gatavošana etapā ukraiņu borščs ir “jānoskaņo” kā muzikāls instruments.
- Ja nepieciešams, skābumu var regulēt ar tomātu sulas palīdzību, saldumu ar cukura palīdzību, asumu ar pipariem utt.
- Tad katlā liekam pannas saturu. Pavāram 15 minūtes.
- Un pašā nobeigumā pievienojam “programmas naglu” – slepeno sastāvdaļu (diļļu, ķiploku un speķa maisījumu).
- Izslēdzam uguni un ļaujam borščam pastāvēt 10 – 15 minūtes.
- Liekat galdā svaigu rupjmaizi, krējumu, ķiplokus, sarkanos piparus un – LAI LABI GARŠO!