Ērkšķogu ievārījums
Manas mammas labākā draudzene Olga ir tieša kņaza Nariškina pēctece. Tieši viņa bija tā, kas padalījās ar šo tik tiešām karalisko ievārījuma recepti, ko viņas ģimenē nodod no paaudzes paaudzē. Jāsaka gan, ka ar laiku šī recepte ir mazliet vienkāršota, taču garša no tā nemaz nav cietusi.
Vēl dažus gadsimtus atpakaļ augstdzimušajiem bija kalpi un palīgi, kuri pilnīgi visu darīja mājā un dārzā, bet ievārījums katrai sevi cienošai grāfienei bija jāvāra pašai. Un ne vienkārši ievārījumu, bet ĒRKŠĶOGU IEVĀRĪJUMU! Ērkšķoga ir ļoti iecienīta oga. Un viss tāpēc, ka tā ir ne tikai ļoti garšīga, bet arī neparasti vērtīga. Ērkšķogās esošais pektīns ļauj šai ogai izvadīt no organisma kaitīgās vielas, tajā skaitā toksīnus. Tāpēc ērkšķogas ir jāēd ne tikai svaigas, bet arī jāsagatavo ziemai.
No ērkšķogām izdodas ļoti garšīgs un glīts ievārījums ar brīnišķīgu aromātu un maigu garšu. Mazliet salds ar nelielu skābumiņu. Tas būs īsta vitamīnu glabātuve!
SASTĀVDAĻAS:
- 2 kg zaļo ērkšķogu (vēl mazliet negatavas)
- 2 saujas ķiršu lapu
- 5 glāzes ūdens
- 2 kg cukura
PAGATAVOŠANA:
- Iesākumā jāpagatavo sīrups. Ielej katlā norādīto ūdens daudzumu, noskalo un liec tajā ķiršu lapas.
- Uzvāri visu un vāri uz nelielas uguns apmēram desmit minūtes, sekojot tam, lai novārījums paliktu zaļā krāsā.
- Sagatavo ērkšķogas. Katrai ogai no abiem galiem ar šķēru palīdzību nogriez astītes. Tad paņem koka zobu bakstāmo un katrai ogai vairākās vietās iedur. Tas jādara tāpēc, lai ogas vārīšanās laikā nesasprāgtu.
- No lapu novārījuma izņem ķiršu lapas un daļu noliec malā. Novārījumam pievieno cukuru.
- Liec katlu atpakaļ uz uguns un atkal uzvāri topošo sīrupu, sekojot, lai cukurs pilnībā izkūst.
- Rūpīgi aplej ērkšķogas ar karsto sīrupu. Ņem vērā, ka pirmās sīrupa porcijas uz ogām jāuzlej vai nu ar kausiņu vai ar ēdamkaroti, lai ērkšķogas izkarsētos pakāpeniski (ja uzreiz uzliesiet visu karsto sīrupu, ogas, visticamāk, pārplīsīs).
- Pēdējo sīrupa porciju jau varat vienkārši izliet no katliņa.
- Tad atstāj aplietās ogas nostāvēties 5 – 6 stundas.
- Tad liec trauku ar ērkšķogām uz lēnas uguns, uzvāri, rūpīgi maisot, lai netraumētu ogas. Pavāri trīs minūtes un atstāj nostāvēties uz 6 stundām. Tad vēlreiz atkārto visas tās pašas darbības (pavāri un atstāj uz 6 stundām nostāvēties).
- Tad pieliec topošajam ievārījumam atliktās ķiršu lapas un atkal pakarsē to 3 – 4 minūtes uz lēnas uguns.
- Tas arī viss, ievārījums gatavs! Karsto ievārījumu salej sterilizētās burkās un rūpīgi aizskrūvē.
- Šajā ievārījumā ir diezgan daudz cukura, tāpēc to droši var uzglabāt istabas temperatūrā.
LAI LABI GARŠO!