Givečs – dārzeņu sagatave ziemai

Givečs – dārzeņu sagatave ziemai

Givečs (moldāvu valodā – ghiveci, bulgāru – гювеч, turku – güveç) ir tradicionāls moldāvu, bulgāru, rumāņu un turku ēdiens un tajā pašā laikā viena no vislabākajām dārzeņu sagatavēm ziemai. Eksistē daudz un dažādas giveča variācijas, to var gatavot no dažādiem dārzeņiem, bet nemainīgi paliek baklažāni un saldie pipari. Dārzeņi no sākuma tiek sagriezti palielos gabalos, apcepti, un tad sautēti tomātu mērcē.

SASTĀVDAĻAS:

  • baklažāni – 1 kg
  • saldie pipari – 500 g
  • tomāti – 1,3 kg
  • burkāni – 300 g
  • sīpoli – 300 g
  • ķiploki (ja ir vēlēšanās) – 2 – 3 daiviņas
  • svaigi pētersīļi – pēc garšas
  • sāls – pēc garšas
  • malti melnie pipari – pēc garšas
  • augu eļļa – cepšanai

PAGATAVOŠANA:

  • Baklažānus sagriezt lielos gabalos, uzbērt sāli, apliet ar ūdeni un atstāt uz 20 minūtēm.
  • Saldos piparus attīrīt no sēklām un baltajām daļām, arī rupji sagriezt.
  • Sīpolus sagriezt pusgredzenos.
  • Burkānus sarīvēt uz rupjās rīves.
  • Dziļā pannā augu eļļā apcept sīpolus, līdz tie kļūst zeltaini. Pievienot burkānus un cept vēl 5 – 7 minūtes. Pielikt sāli un piparus. Tad visu pārlikt citā traukā.
  • Pannā likt saldos piparus un cept līdz pusgatavībai. Likt pie sīpoliem un burkāniem.
  • Baklažāniem noliet ūdeni, noskalot zem tekoša ūdens, nospiest lieko šķidrumu. Likt pannā un apcept, līdz rodas viegli zeltaina garoziņa.
  • Likt atpakaļ pannā visus iepriekš apceptos dārzeņus un samaisīt.
  • Tomātus pārgriezt uz pusēm. To mīkstumu sarīvēt uz rupjās rīves. Mizu izmest.
  • Sarīvētos tomātus likt atsevišķā pannā, uzvārīt un karsēt uz nelielas uguns 15 minūtes.
  • Tomātus pārliet dārzeņiem dziļajā pannā pievienot smalki sakapātus pētersīļus, un es tomēr iesaku pievienot 2 – 3 ķiploka daiviņas, kas saspiestas ķiploku spiedē.
  • Visu uzvārīt, pielikt sāli un piparus pēc garšas. Giveču gatavot zem vāka uz mazas uguns apmēram 15 – 20 minūtes, kamēr visi dārzeņi kļuvuši mīksti.
  • Karsto giveču likt izkarsētās burkās, aizvākot ar novārītiem vāciņiem.
  • Burkas likt ar vākiem uz leju, sasegt un ļaut pilnībā atdzist. Tad dārzeņu sagatavi likt vēsā vietā.
  • Ziemā to var izmantot zupu un sautējumu pagatavošanai, kā arī pasniegt pie gaļas ēdieniem.

LAI LABI GARŠO!

Ja patika tev, noteikti patiks arī taviem draugiem. Padalies!

Pievienojies domubiedriem!