Receptes
Mājās gatavotas mērces, ar kurām var aizstāt majonēzi
Ja uzturā nelietojat majonēzi, piedāvājam jums mērču recepšu izlasi ar kuru palīdzību varat veiksmīgi aizvietot šo populāro aizdaru.
Krējuma mērce
SASTĀVDAĻAS:
- Olīveļļa – 3 ēdamkarotes
- Citrona sula vai ābolu etiķis – 1 ēdamkarote
- Sinepes – 1 tējkarote
- Skābais krējums – 7 ēdamkarotes
- Sāls un pipari – pēc garšas
PAGATAVOŠANA:
- Samaisām viendabīgā masā eļļu, citrona sulu, sinepes, sāli, piparus. Pievienojam krējumu un izmaisām. Der visiem salātiem, kur citkārt būtu pievienota majonēze. Droši var smērēt uz sviestmaizēm.
Ķiploku – jogurta mērce
SASTĀVDAĻAS:
- Bezpiedevu jogurts – 1 glāze
- Ķiploks – puse galviņas
- Olīveļļa – 5 ēdamkarotes
- Sāls pēc garšas
PAGATAVOŠANA:
- Ķiploku notīrīt un izspiest ķiploku spiedē. Sajaukt blenderī ar jogurtu. Tad pievienot olīveļļu un vēlreiz uzputot.
- Piebērt sāli pēc garšas. Ja ir vēlēšanās, var pievienot sasmalcinātus zaļumus.
Kefīra mērce
SASTĀVDAĻAS:
- Vārīti olu dzeltenumi – 3 gab.
- Kefīrs – 5 ēdamkarotes
- Dažas pilītes citronu sulas
- Biezpiens – 3 ēdamkarotes
- Sinepes – 0,5 tējkarotes
- Sāls un pipari – pēc garšas
PAGATAVOŠANA:
- Visas sastāvdaļas liekat blenderī un putojiet 10 minūtes. Mērce ideāli der gaļas un dārzeņu salātiem.
Riekstu mērce
SASTĀVDAĻAS:
- Zemesriekstu sviests – 4 ēdamkarotes
- Ūdens – 200 ml
- Sojas mērce - 4 ēdamkarotes
- Sezama eļļa – 2 ēdamkarotes
- Ābolu etiķis – 3 tējkarotes
- Sasmalcinātas saulespuķu sēkliņas – 2 ēdamkarotes
PAGATAVOŠANA:
- Zemesriekstu sviestu liekat katliņā, pielejat ūdeni un uz mazas uguns uzvāriet. Pievienojiet sezama eļļu, sajauciet.
- Pieliekat sojas mērci un ābolu etiķi. Uz sausas pannas apgrauzdējiet saulespuķu sēklas, pieliekat mērcei un samaisiet.
Tartara mērce
SASTĀVDAĻAS:
- Vārīti olu dzeltenumi – 2 gab.
- Sula no puscitrona
- Olīveļļa – 120 ml
- Ķiploks – 1 daiviņa
- Lociņi – 100 gr
- Sālīts gurķis – 1 gab.
- Zaļās olīvas – 5 – 6 gab.
- Sāls un pipari pēc garšas
PAGATAVOŠANA:
- Olu dzeltenumus saberžat, pieliekat sāli, piparus, citrona sulu un rūpīgi samaisiet. Turpinot maisīt, lēnām lejat klāt olīveļļu. Kad mērce sāk biezēt, pieliekat sasmalcinātus lociņus, olīvas, gurķi un caur ķiploku spiedi izspiestu ķiploka daiviņu. Šo mērci var pasniegt ar zivi, jūras produktiem un dārzeņiem.