Receptes
Neparasts, bet ļoti garšīgs Lieldienu saldums
SASTĀVDAĻAS:
- milti – 350 g
- raugs – 20 g (vai sausais raugs – 7 g)
- piens – 110 ml
- cukurs – 80 g
- sāls – ½ tējkarote
- ola – 1 gab.
- olas dzeltenums – 2 gab.
- kausēts sviests – 40 g
- sviests apsmērēšanai – 120 g
- malts muskatrieksts – 1 tējkarote
- kaltētas dzērvenes (vai rozīnes) – 200 g
- mandeļu skaidiņas (vai jebkuri citi sasmalcināti rieksti) – 100 g
- vaniļas cukurs – 8 g
PAGATAVOŠANA:
- Sagatavojiet nepieciešamos produktus. Miltus obligāti izsijājiet.
- Raugu un vienu tējkaroti cukura izšķīdiniet siltā pienā, un noliekat siltā vietā līdz parādās putu cepurīte. Izkausējiet 40 g sviesta. Olu, olu dzeltenumus un vaniļas cukuru saputojiet, līdz veidojas gaišas, bagātīgas putas.
- Miltus izsijājiet bļodā, vidū izveidojiet iedobi. Ielejiet tajā raugu ar pienu, olu maisījumu, pievienojiet sāli un visu samaisiet. Pievienojiet izkausēto sviestu, iejauciet mīklu. Iesākumā tā būs lipīga, bet miltus nepievienojiet. Mīciet mīklu ne mazāk kā 10 minūtes, kamēr tā vairs nelīp pie rokām.
- Atsevišķu bļodu iesmērējiet ar sviestu, pārliekat tajā mīklu, pa virsu uzsmērējiet sviestu, apsedziet ar pārtikas plēvi un liekat siltā ietā, kur nav caurvēju uz 1 – 1,5 stundām.
- Dzērvenes aplejiet ar karstu ūdeni, atstājiet uz 15 minūtēm, tad ieberat sietā, lai notek un nosusiniet papīra dvielī.
- Mandeļu skaidiņas viegli apgrauzdējiet uz sausas pannas.
- Mīklai pēc 1,5 stundas vajadzētu palielināties divas reizes.
- Mīklu sadaliet trijās daļās, orientējoties pēc savu cepamo formu lieluma. Noapaļojiet mīklu, pārklājiet ar pārtikas plēvi un atstājiet atpūsties uz 10 minūtēm.
- Darba virsmu un mīklu apbārstiet ar miltiem. Mīklu izrullējiet ļoti plānā taisnstūra plāksnē. Mīklai jābūt caurspīdīgai, bet nevajadzētu plīst. Sasmērējiet to ar izkausētu sviestu.
- Uz mīklas uzberiet muskatriekstu, izmērcētās dzērvenes un mandeļu skaidiņas.
- Mīklu sarullējiet ruletē, pārsedziet ar pārtikas plēvi un noliekat siltā vietā. Tāpat izdariet ar abām pārējām mīklas daļām.
- Mīklu ar asu nazi sagriežat pa vidu gareniski, dažus centimetrus no sākuma. Savijiet spirālē vienu pusi ruletes pie tās sākuma.
- Otru pusi savijiet spirālē, paceļot un liekot to pa virsu pirmajai.
- Rūpīgi liekat kuliču cepamajā formā, apklājiet ar pārtikas plēvi un liekat siltā vietā uz 20 minūtēm, lai mīkla paceltos.
- Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 200 grādiem un cepat tajā kuliču 10 minūtes. Tad samaziniet temperatūru līdz 180 grādiem. Formu apklājiet ar foliju uz 10 minūtēm, tad rūpīgi to noņemiet un cepat vēl 15 minūtes. Pilnībā atdzesējiet kuliču.
- Gatavo kuliču apbārstiet ar pūdercukuru.
LAI LABI GARŠO!