Kijevas sausais ievārījums
Ievārījums no džema, želejas un povidlas atšķiras ar to, ka ogas tajā saglabā savu sākotnējo izskatu un peld biezā sīrupā. Bet vai zinājāt, ka ievārījums var būt arī sauss?
Tieši sausais ievārījums, ko izdomāja Kijevas uzņēmējs Nikolajs Balabuha, kļuva tik iecienīts, ka to brauca nogaršot un nopirkt ne tikai no Krievijas Impērijas, bet arī no Eiropas – Parīzes, Vīnes un Itālijas slaveno ģimeņu pārstāvji.
1834. gadā uzņēmīgai saldumu izgatavotājs nopirka īpašumu ar plašu dārzu. Blakus, pamestajās mājās, viņš ierīkoja ievārījuma cehus. Savā mājā, kuras logi bija izvietoti pret galveno ielu, viņš ierīkoja saldumu firmas veikaliņu.
Kad varu pārņēma lielinieki, Balabuhu ģimenes privātais bizness tika likvidēts, un Kijevas sausā ievārījuma recepte nepelnīti aizmirsta.
SASTĀVDAĻAS:
-
ogas – 2,5 KG
cukurs – 1,25 KG
ūdens – 2 litri
PAGATAVOŠANA:
Ogas pārlasiet un nomazgājiet. Ķiršiem izņemiet kauliņus. Ogas liekat dziļā bļodā, apberiet ar cukuru un atstājiet uz stundu, lai sāk izdalīties sula.
Pēc stundas bļodas saturu izlejiet caur sietu. Ogu sīrupam pielejiet ūdeni, uzkarsējiet un vāriet 5 – 7 minūtes, ik pa brīdim noņemot putas.
Ogas aplejiet ar karsto sīrupu un atstājiet uz 3 – 4 stundām. Tad sīrupu nolejiet un atkal uzkarsējiet līdz vārīšanās temperatūrai. Ogas atkal aplejiet un atkal nogaidiet 3 stundas. Šo procedūru atkārtojiet vēl 2 reizes, lai ogas kārtīgi sasūktos ar sīrupu.
Kad sīrups noliets pēdējo reizi, ogas vienā kārtā izliekat uz cepešpannas, kas izklāta ar cepamo papīru un liekat cepeškrāsnī 40 – 50 grādos uz 5 – 6 stundām. Kaltēt varat arī saulē, apklājot ogas ar marli vai speciālajā augļu žāvētājā. Kad ogas izkaltētas, tās bagātīgi apbārstiet ar pūdercukuru.
Sausais ievārījums – lielisks našķis bērniem un pildījums saldajiem pīrāgiem. Ar to var rotāt tortes. No 2,5 kg ogu iznāk apmēram 1,75 kg sausā ievārījuma. Lai jums patīkams tējas vakars un neaizmirstiet ar šo recepti padalīties ar jūsu draugiem.
LAI LABI GARŠO!