Kā bez zaudējumiem saglabāt kartupeļu ražu līdz pavasarim

Kā bez zaudējumiem saglabāt kartupeļu ražu līdz pavasarim

Lai ilgi un veiksmīgi saglabātu kartupeļu ražu, jāievēro daži noteikumi. Tautā saka, ka ar kartupeļiem viss ir vienkārši – ko ziemā neapēd, to pavasarī iestāda. Varbūt tas liek mazliet pasmaidīt, bet piekritīsiet, nemaz nav tik vienkārši izdarīt tā, lai gan ziemā būtu ko ēst, gan pavasarī iestādīt. Ir lieliski, ja kartupeļu raža šogad izdevusies iespaidīga. Bet katrs saimnieks zina, ka līdz patiesam apmierinājumam vēl tālu – raža jāprot arī pareizi saglabāt. Un tā jau ir vesela zinātne… Veiksme ir atkarīga no daudziem faktoriem – sākot ar kartupeļu šķirnes izvēli līdz pat visu uzglabāšanas noteikumu ievērošanai. Tāpēc šodien aplūkosim visas šī smalkā procesa nianses.

Kādas kartupeļu šķirnes izvēlēties uzglabāšanai

Uzglabāšanai principā der visas kartupeļu šķirnes, taču uzglabāšanas laiki gan var atšķirties. Mēnesi vai divus varat uzglabāt tādas šķirnes kā:

  • Aurora;
  • Rokko:
  • Agrie dzeltenie;
  • Brasla;
  • Madara.

Bet ja esat nolēmis kartupeļus uzglabāt līdz pat pavasarim, tad labāk izvēlēties sekojošas šķirnes:

  • Laura;
  • Picasso;
  • Zhuravinka;
  • Asterix;
  • Blue;
  • Lorch;
  • Atlant;
  • Vesnyanka;
  • Bernadett.

Ir vērts ieklausīties arī vietējo kartupeļu audzētāju padomos, jo vietējo kartupeļu audzēšanas speciālistu pieredze būs daudz vērtīgāka par solījumiem, kas rakstīti uz etiķetes. Piemēram, no mazdārziņu īpašniekiem ir labas atsauksmes par kartupeļu šķirnēm “Skarlett” un “Njevskij”, kas ir parādījušas sevi kā lieliskas šķirnes uzglabāšanai un tām ir lieliskas garšas īpašības, lai gan tās pēc klasifikācijas neskaitās vēlās kartupeļu šķirnes. Taču jebkurā gadījumā būsiet ieguvējs, ja iestādīsiet dažādas kartupeļu šķirnes, tad iespēja saglabāt kartupeļus līdz pavasarim ievērojami pieaugs.

Ārējo apstākļu ietekme uz kartupeļu glabāšanas ilgumu

Auksta un lietaina vasara noteikti “sekmēs” kartupeļu ražas samazināšanos. Ir pierādīts, ja veģetācijas periodā augsnes mitrums pieaug no 55% līdz 85%, tad uzglabāšanas ilgums var samazināties pat divas reizes; Labāk uzglabāsies kartupeļi, kas audzēti vieglā, smilšainā augsnē, nekā tie, kas auguši mālainā augsnē; Diezgan liela ietekme uz kartupeļu ražu būs arī pielietotajam mēslojumam. Kartupeļi, kas saņēmuši daudz slāpekļa, saturēs vairāk cukura, tātad, vieglāk tiks pakļauti slimībām un sliktāk uzglabāsies. Sliktāk uzglabāsies arī kartupeļi, kam pietrūcis kālijs; Vēl liela ietekme uz kartupeļu kvalitāti ir kartupeļu lakstu puvei. Pie pirmajām saslimšanas pazīmēm bojātie laksti ir jānovāc, lai tie “neaplipinātu” veselos.

Kartupeļu šķirošana

Pirms noglabāt kartupeļus uz ziemu pagrabā, pieliekamajā vai uz balkona, tos noteikti nepieciešams pārlūkot un sašķirot. Kāpēc tas jādara? Ja būsim uz ziemu noglabājuši iebojātu un nekvalitatīvu produkciju, ar laiku tā labāka nekļūs un rezultāts būs visai bēdīgs. No kartupeļu kvalitātes pilnībā ir atkarīgs uzglabāšanas laika ilgums un visas ražas saglabāšanas procents. Šķirošana sākas ar to, ka tiek atlasīti kartupeļi stādīšanai. Tie ir dažas dienas jāatstāj saulē, lai kļūst zaļi, tad tie kļūs noturīgāki un nepievilcīgāki grauzējiem.

Kartupeļi ēšanai arī ir jāsašķiro:

Vidēji ilgai uzglabāšanai tiek atlasīti vislielākie bumbuļi. Tie nostāvēs līdz ziemas vidum, pēc tam tajos var rasties tukšie vidi un garša ievērojami pasliktinās;

Ilgam laikam tiek atlasīti vidēja izmēra kartupeļi, bez bojājumiem, nobrieduši un pamatīgi izžāvēti;

Ēšanai tūlīt paliek kartupeļi, kas novākšanas laikā ir mazliet cietuši, sīkie kartupeļi un tie, kuriem jau ir kādas slimību pazīmes.

Visiem kartupeļiem, kas “aizsoļo” uz pagrabu ilgākai uzglabāšanai, ir jābūt:

  • veseliem;
  • sausiem;
  • nobriedušiem, ar blīvu mizu;
  • bez asniem;
  • veselīgiem;
  • tīriem.

Pagrabā nebūtu jānokļūst kartupeļiem, kuri ir:

  • sadauzīti vai bojāti;
  • iepuvuši vai ar lakstu puvi;
  • ar nepatīkamu smaku (piemēram, no sastāvējuša ūdens vai kādām ķimikālijām).

Pat daži bojāti bumbuļi var sagandēt pārējos veselos kartupeļus un liela daļa ražas var aiziet bojā. Tāpēc labāk mazliet iespringt kartupeļus sašķirojot, nekā pēc tam nožēlot.

Telpa un tara kartupeļu uzglabāšanai

Mājas apstākļos parasti izmanto pagrabu. Ja tāda nav, tad šim mērķim kalpo pieliekamais, kāda neapkurināma istaba, balkons. Jebkurā gadījumā šī telpa iepriekš jāsagatavo:

  • Telpa jāiztīra un jādezinficē. Dezinfekcijai parasti izmanto koncentrētu kaļķa šķīdumu.
  • Jādezinficē arī plaukti, kāpnes, ventilācijas šahtas. Tos var apstrādāt ar spēcīgu kālija permanganāta šķīdumu, pēc tam visu pamatīgi izvēdinot.
  • Ja telpā nav ventilācija, būtu vēlams to ierīkot, jo tā veicina liekā mitruma aizplūšanu un uzlabo gaisa apmaiņu;
  • Pagrabam jābūt ar labu siltuma izolāciju, lai aizsargātu ražu no aukstajām naktīm ziemas periodā.

Kartupeļu glabāšana uz balkona

Arī uz balkona jāveic nepieciešamie sagatavošanas darbi, lai kartupeļu raža tur justos pietiekami ērti līdz pat pavasarim.

Te var izmantot kasti, kas no ārpuses ir nosiltināta ar putuplastu, bet no iekšpuses ar jebkuru materiālu, kam piemīt hidroizolējošas īpašības. Pievienojot šai kastei cauruli ventilācijai un ierīkojot “sildīšanu”, kurai izmanto zilo 40 vatu spuldzīti, var iegūt lielisku kartupeļu uzglabāšanas vietu dzīvokļa apstākļos.

Kartupeļu uzglabāšanas veidi

Kartupeļus var uzglabāt sekojoši:

  • kaudzē;
  • konteineros;
  • kastēs;
  • maisos.

Noderīgi padomi mazdārziņu īpašniekiem

Kartupeļu ilgākai uzglabāšanai palīdzēs augi, kuri izdala fitoncīdus. Bumbuļus var apklāt ar svaigām pīlādžu lapām, egļu vai priežu zariem;

Ļoti labu rezultātu ražas saglabāšanai dod kartupeļu pamīšus izkārtošana ar sausām vībotnēm;

No puves kartupeļus palīdzēs pasargāt papardes un melnais plūškoks. Tie jāliek kastēs vai maisos kopā ar kartupeļiem;

Kartupeļi glabāsies ilgāk, ja tos aplikt ar sausām sīpolu mizām. Tās iesaka iebērt katrā kartupeļu maisā vai kastē;

Piparmētra aizkavē asnu veidošanos. Arī to iesaka ielikt kastēs kopā ar kartupeļiem;

Pusīte ābola, ielikta kartupeļu kastē pavasara sākumā, aizkavēs asnu veidošanos un uzsūks lieko šķidrumu;

Lai kartupeļi nepūtu, tie jāpārber ar rīvētu ķiploku. Uz 100 kg kartupeļu pietiks ar 100 g ķiploka;

Istabas temperatūrā (dzīvoklī) 2 – 3 nedēļas var uzglabāt apmēram 30 kg kartupeļu, ja tos ieliek polietilēna maisā un cieši aizsien.

Tautā saka, ka kartupelis ir dzīvs organisms – kā pret to izturēsies, tā tie “uzvedīsies” uzglabāšanas periodā. Un tā ir vistīrākā patiesība – uzkāpsi ar smagiem zābakiem maigajam bumbulim, ar skaļu blīkšķi iemetīsi to grozā, atstāsi vagā “pliku” lietus laikā, iemetīsi maisā bez apskatīšanas – nebrīnies, ka marta sākumā dabūsi pilnu maisu sapuvušu kartupeļu. Dabā tā iekārtots – ko dosi, to saņemsi atpakaļ.

LAI IZDODAS!

Ja patika tev, noteikti patiks arī taviem draugiem. Padalies!

Pievienojies domubiedriem!