Receptes
Ābolu drupaču kūka
SASTĀVDAĻAS:
- 3 loksnes kārtainās mīklas,
- 5 glāzes plānās daiviņās sagrieztu ābolu,
- ½ glāze cukura,
- 3/4 tējk. kanēļa,
- 1/4 tējk. malta muskatrieksta.
Drupačām:
- ½ glāze sviesta,
- 3/4 glāzes miltu,
- 1/3 glāzes cukura,
- ½ tējk. kanēļa.
PAGATAVOŠANA:
- No saldētavas kārtaino mīklu, atlaidina.
- Nomazgā, nomizo un sagriež ābolus plānās daiviņās.
- Pāri āboliem pārkaisa cukuru, kanēli un muskatriekstu. Kārtīgi apviļā.
- Pagatavo drumstalas – lielā bļodā sajauc miltus, cukuru, kanēli un pievieno aukstu, gabaliņos sagrieztu sviestu. Es pievienoju mazdrusciņ vairāk cukura, kā norādīts receptē. Ar rokām vai dakšiņu drupina mīklu līdz izveidojas palielas drumstalas.
- Ar sviestu ieziež pannu apmēram 22 cm diametrā. Es izmantoju pannu, kurā parasti cepu siera kūkas – apaļo ar noņemamām malām. Ieklāj pannā kārtaino mīklu. Ja panna ir apaļa, apgriež mīklai stūrus un vienmērīgi salipina tos gar malām, veidojot apaļa pīrāga formu.
- Pāri mīklai pārber cukurotos ābolus, vienmērīgi izkārto un bagātīgi pārkaisa arī ar drumstalām.
- Cep iepriekš uzkarsētā krāsnī 190 C temperatūrā apmēram 40 minūtes, kamēr kūka kļūst viegli zeltaini brūna un pildījuma āboli – mīksti.
- Pasniedz karstu kopā ar saldējumu vai atdzesē ledusskapī nākamajai dienai. Šī ir viena no tām kūkām, kas vienlīdz labi garšo gan silta, gan jau auksta.