5 pārbaudītas lečo receptes ziemai

5 pārbaudītas lečo receptes ziemai

Rudens ir īstais laiks, lai šmorētu sagataves ziemai, jo tirgū ir atrodami praktiski visi dārzeņi: kabači, dažādu krāsu paprika, sīpoli, burkāni, tomāti… Tieši rudenī šie dārzeņi ir visaromātiskākie un vitamīniem bagātākie, tāpēc nedrīkst palaist garām iespēju pagatavot pāris burciņas ziemai!
Viena no populārākajām sagatavēm, izmantojot rudens dārzeņus, ir lečo. Tā pagatavošana ir pavisam vienkārša un šeit esam apkopojuši piecas pārbaudītas lečo receptes, ko pagatavot mājās.

Lečo pamatsastāvdaļas ir pipari un tomāti. Centieties iegādāties svaigus, gatavus dārzeņus bez bojājumiem. Lai pagatavotu lečo, vislabāk izvēlēties bulgāru piparus. Un, lai lečo izskatās pievilcīgāks, izvēlieties tos dažādās krāsās.

Mājas lečo

Sastāvdaļas:

1,5kg tomātu
4kg bulgāru piparu
2 ē.k. medus
200g cukura
2 ē.k. sāls
250ml augu eļļas
100ml 9% etiķa

Pagatavošana:

Nomazgā tomātus, izņem serdi un blanšē 2 minūtes, tad liek aukstā ūdenī un noņem mizu. Liek tomātus katlā un sablenderē. Tomātu masā liek medu, eļļu, cukuru, sāli un etiķi un visu kārtīgi samaisa. Piparus nomazgā, izņem kātiņu un sēklas, sagriež salmiņos. Sagrieztos piparus liek katlā, pārlej ar tomātu-medus maisījumu un vāra, regulāri maisot, uz vidējas uguns 20 minūtes.
Burkas un vākus izmazgā, izmantojot sodu, tad liek tās krāsnī 15 minūtes sterilizēties uz 180 grādiem.
Gatavo lečo liek burkās, aizver vāku un novieto tās otrādi kamēr atdziest. Glabā tumšā, vēsā vietā.

Bulgāru lečo ar kabačiem

Sastāvdaļas:

2,5kg kabaču
2,5kg tomātu
1kg sīpolu
1kg bulgāru piparu
200g tomātu pastas
500ml augu eļļas
2 ķiploka daiviņas
120g cukura
120g sāls
75ml 9% etiķa

Pagatavošana:

Kabačus, piparus un tomātus nomazgā. Kabačiem izņem sēklas un noņem mizu, pipariem izņem kātu un sēklas. Nomizo sīpolu un ķiploku. Sagriež piparus un kabačus, sasmalcina sīpolus un ķiploku. Blanšē tomātus un noņem tiem mizu, pēc tam tos smalki sagriež.
Nelielā eļļas daudzumā apcep kabačus 5 minūtes, izņem tos no pannas un pārliek katlā. Uz pannas tajā pašā eļļā apcep piparus, sīpolus un ķiplokus aptuveni 5 minūtes. Kad dārzeņi apcepušies, pievieno tomātus un tomātu pastu un sautē visu kopā vēl 10 minūtes. Pēc tam savieno visus dārzeņus, pievieno cukuru un sāli, pielej eļļu un etiķi. Visu sautē aptuveni 1 stundu, liek sterilizētās burkās.

Lečo bez etiķa

Sastāvdaļas:

3kg miltainu tomātu
1kg bulgāru piparu
3 ē.k. cukura
1 ē.k. sāls
1 ķiploka galviņa
1 buntīte pētersīļu
4 lauru lapas
4 smaržīgie pipari
4 krustnagliņas

Pagatavošana:

Tomātus nomazgā, blanšē, tad noņem mizu un izlaiž cauri gaļas mašīnai. Sasmalcinātos tomātus lej katlā un silda līdz sāk vārīties. Tikmēr sagriež piparus, izņem kātu un sēklas. Ķiplokus izspiež caur ķiplokspiedi. Pievieno tomātiem sagrieztos piparus un ķiplokus un vāra uz vidējas uguns 30 minūtes. Pētersīļus sasmalcina, liek katlā kopā ar pārējām garšvielām, sāli un cukuru un vāra vēl 10 minūtes. Liek gatavo lečo sterilizētās burkās, aizver vāku un novieto tās otrādi kamēr atdziest.

Peperonata (itāļu lečo)

Sastāvdaļas:

14gab. bulgāru piparu
8gab. tomātu
4 sīpoli
1 ķiploka galviņa
2 t.k. kaltēta oregano
2 ē.k. cukura
20ml citrona sulas
8 ē.k. olīveļļas
sāls un pipari pēc garšas

Pagatavošana:

Nomazgā piparus un tomātus, notīra sīpolus un ķiploku. Iztīra piparu un sagriež salmiņos, sīpolu sagriež uz pusēm un tad ripiņās, sasmalcina ķiploku. Tomātus blanšē, noņem mizu, izņem sēklas un sagriež. Apcep pannā sīpolus līdz tie kļūst zeltaini. Liek klāt piparus, samaisa un cep aptuveni 5 minūtes. Pēc tam pievieno ķiploku un sautē vēl aptuveni 1 minūti. Pievieno dārzeņiem sāli, piparus, cukuru, oregano, tomātus un citrona sulu. Visu kārtīgi samaisa un sautē aptuveni 2 minūtes.
Gatavo peperonatu liek sterilizētās burkās, aizver vāku un liek atdzesēties. Glabā tumšā un vēsā vietā.

Lečo multivārāmajā katlā

Sastāvdaļas:

1,5kg bulgāru piparu
1,5kg tomātu
4 burkāni
2 sīpoli
1 selerijas sakne
1 čili pipars
1 t.k. malta čili
2 ē.k. cukura
2 ē.k. sāls
1 ķiploka galviņa
150ml augu eļļas
1 ē.k. etiķskābes

Pagatavošana:

Sīpolus, burkānus, čili piparu un selerijas sakni nomazgā, iztīra un sagriež. Multivārāmā katla traukā lej augu eļļu, liek dārzeņus. Ieslēdz “Sautēšanas” režīmu uz 15 minūtēm. Tomātus sasmalcina gaļas mašīnā. Piparus iztīra un sagriež uz pusēm vai ceturtdaļās, ķiplokus izspiež caur ķiplokspiedi. Liek multivārāmajā katlā tomātus, piparus, ķiplokus un garšvielas. Gatavo režīmā “Putra”vai “Ragū” 30 minūtes. Pēc tam pielej etiķi un gatavo vēl 15 minūtes.
Gatavo lečo liek sterilizētās burkās un aizver vāku.

Ja patika tev, noteikti patiks arī taviem draugiem. Padalies!

Pievienjies mūsu sekotājiem

Aizvērt