Receptes
Gurķu salāti ziemai, jeb tautā sauktie Latgales salāti
Sastāvdaļas:
- Gurķi 4 kg
- Sīpoli 1 kg
- Dilles 5 ēd.k
- Etiķi 9% 10 ēd.k.s
- Cukurs 7,5 ēd.k.
- Eļļa 25. ēd.k.
- Sāls 7,5 ēd.k.
Gurķus nomizo un sagriež šķēlītēs. Pēc tam notīra un sagriež sīpolus.
Sagriež dilles un visu kopā kārtīgi samaisa.
Tad pievieno 2 ēdamkarotes cukura, pusotru ēdamkaroti sāls, 4-5 ēdamkarotes galda etiķa un 10 ēdamkarotes eļļas. Visu kārtīgi samaisa un atstāj uz kādām 3-4 stundām marinēties. Pēc garšas jābūt stiprākam, nekā gribētos.
Pēc 3-4 stundām gurķus sapilda iepriekš izkarsētās burkās. Stingri piespiež un pa virsu uzlej atlikušo marinādi.
Uzkarsē katlā ūdeni līdz kādiem 80-90 grādiem, liek burkas ar viegli pieskrūvētiem vāciņiem un pasterizē kādas 15-20 minūtes. Pēc tam aizgriež kārtīgi vāciņus, liek dzesēties. Pēc tam uzglabā ledusskapī.