Receptes
TOP 7 kečupa receptes ziemai – ar āboliem, Kaukāza plūmītēm un garšaugiem

Klasiska recepte – kečups bez etiķa
Ir daudz dažādu recepšu kečupa pagatavošanai. Un nu nekādi nevaru nepastāstīt par klasisko variantu – bez etiķa pagatavotu mājas kečupa recepti.
SASTĀVDAĻAS:
- Vienai puslitra burciņai:
- 1 kg tomātu
- 1 – 2 daiviņas ķiploka
- 1 ēdamkarote cukura
- 1,5 tējkarote sāls
- 5 – 6 smaržīgo piparu graudiņu
- 4 – 5 krustnagliņas
- ¼ tējkarotes kanēļa
- Gabaliņš asā pipara
PAGATAVOŠANA:
- Nomazgātus tomātus sagriežam palielos gabalos, liekam katlā, pielejam mazliet ūdens un pēc uzvārīšanas sautējam 7 minūtes.
- Tad tomātus izberžam caur sietu. Miza viegli nāks nost un paliks sietā.
- Tomātu biezeni lejam atpakaļ katlā un sautējam apmēram stundu, ik pa brīdim apmaisot.
- Gabaliņu asā pipara, krustnagliņas, smaržīgos piparus liekam marles gabaliņā, aizsienam un liekam kečupā. Tad pievienojam sāli, cukuru, saspiestu ķiploku, kanēli. Sautējam vēl desmit minūtes.
- Uguni nogriežam, izņemam maisiņu ar garšvielām. Gatavo kečupu liekam izkarsētās burkās, sterilizējam 15 minūtes.
- Sterilizācija ir nepieciešama, lai mērce bez etiķa labāk uzglabātos.
- Burkas uzmanīgi izņemam, aizvalcējam.
Kečups ar baziliku
Lieliska piedeva spageti vai picai. Recepte ir ļoti vienkārša un garša izdodas ļoti itāliska!
- 1 kg gatavu tomātu
- 1 buntīte zaļā bazilika
- 5 – 6 daiviņas ķiploka
- 1 buntīte pētersīļu
- 100 ml augu eļļas
- 2 – 3 tējkarotes sāls
- 2 ēdamkarotes cukura
SASTĀVDAĻAS:
PAGATAVOŠANA:
- Tomātiem noņemam mizu, kā aprakstīts pirmajā receptē.
- Griežam gabaliņos, liekam katlā, sautējam pusstundu uz mazas uguns.
- Pa to laiku noskalojam zaļumus, nosusinām, smalki sasmalcinām. Notīrām un sasmalcinām ķiploku.
- Tomātus sablendējam. Pieliekam zaļumus un ķiploku, pielejam eļļu. Lejam atpakaļ katlā, sautējam vēl 15 minūtes.
- Pieliekam sāli, cukuru, izmaisām, pagaršojam, ja nepieciešams, pieliekam vēl.
- Padoms: ja mērce iznāk par šķidru, varat pielikt mazliet izšķīdinātu cieti.
- Gatavo kečupu lejam izkarsētās burkās, aizskrūvējam. Ļaujam dažas dienas nostāvēties. Pirms pasniegšanas burciņu sakratām.
“Heinz” kečups multivāres katlā
Ja jums mājās ir lieliskais palīgs – multivāres katls, pastāstīšu jums kā pagatavot kečupu, kas garšos kā klasiskais un visā pasaulē iecienītais kečups “Heinz” , tikai bez konservantiem un stabilizētājiem.
SASTĀVDAĻAS:
- Uz 5 litru multivāres katlu:
- 4 kg tomātu
- 2 sīpoli
- 400 g cukura
- 1 ēdamkarote sāls
- 0,5 tējkarotes maltu melno piparu
- 1/3 tējkarotes maltu sarkano piparu
- 0,25 tējkarotes maltu krustnagliņu
- 0,25 tējkarotes malta kanēļa
- 0,5 ēdamkarotes 9% etiķa
PAGATAVOŠANA:
- Nomazgātiem tomātiem noņemam mizu, griežam kubiņos. Sīpolus notīrām, skalojam, sasmalcinām. Liekam dārzeņus multivāres katlā. Uzgriežam režīmu “Sautēšana” uz 1 stundu.
- Gatavo masu sablendējam vai izberžam caur sietu.
- Ja sautējot izveidojas par daudz sulas, to nolejam.
- Sablendēto masu lejam atpakaļ katlā, pieliekam sāli un cukuru. Gatavojam režīmā “Sautēšana”” līdz masa sabiezē (2 – 3 stundas, atkarībā no katla jaudas).
- Desmit minūtes pirms beigām pieliekam maltos piparus, kanēli, krustnagliņas un etiķi.
- Karsto kečupu lejam izkarsētās burkās un aizvalcējam. Apgriežam ar vākiem uz leju, sasedzam un atdzesējam.
- Liekam vēsā vietā.
- Kečupam varat pievienot arī sasmalcinātu ķiploku vai garšvielas pēc savas gaumes.
Dzelteno tomātu kečups
Ja ir iespēja izaudzēt vai iegādāties dažādu šķirņu un krāsu tomātus, iesaku izmēģināt šo recepti.
SASTĀVDAĻAS:
- (Uz 2 puslitra burciņām):
- 2,2 kg dzelteno tomātu
- 2 sīpoli
- 400 g saldo piparu (vislabāk, dzeltenā krāsā)
- 1 tējkarote (ar kaudzi) sāls
- 2 ēdamkarotes cukura
- 5 smaržīgo piparu graudiņi
- 1/3 tējkarotes malta kanēļa
- 3 – 4 krustnagliņas
- Gabaliņš asā pipara
- 1 ēdamkarote 9% etiķa
PAGATAVOŠANA:
- Mazgājam tomātus, saldos piparus, nomizotos sīpolus. Visu griežam kubiņos. Liekam katlā, pieliekam sasmalcinātu aso piparu. Vārām 40 minūtes.
- Pieliekam smaržīgos piparus, krustnagliņas. Sautējam vēl 20 minūtes un izslēdzam.
- Silto masu nelielām porcijām izberžam caur sietu. Garšvielas un mizas, kas paliek sietā, izmetam.
- Tomātu biezeni saputojam ar putojamo slotiņu, lejam atpakaļ katlā. Pievienojam sāli, cukuru, kanēli, etiķi. Karsējam maisot vēl 15 minūtes.
- Gatavo dzintara krāsas mērci lejam izkarsētās burkās, aizvalcējam, sasedzam. Pēc atdzišanas uzglabājam vēsā vietā.
LAI LABI GARŠO!