TOP 7 kečupa receptes ziemai – ar āboliem, Kaukāza plūmītēm un garšaugiem

TOP 7 kečupa receptes ziemai – ar āboliem, Kaukāza plūmītēm un garšaugiem

Klasiska recepte – kečups bez etiķa

Ir daudz dažādu recepšu kečupa pagatavošanai. Un nu nekādi nevaru nepastāstīt par klasisko variantu – bez etiķa pagatavotu mājas kečupa recepti.

SASTĀVDAĻAS:

  • Vienai puslitra burciņai:
  • 1 kg tomātu
  • 1 – 2 daiviņas ķiploka
  • 1 ēdamkarote cukura
  • 1,5 tējkarote sāls
  • 5 – 6 smaržīgo piparu graudiņu
  • 4 – 5 krustnagliņas
  • ¼ tējkarotes kanēļa
  • Gabaliņš asā pipara

PAGATAVOŠANA:

  • Nomazgātus tomātus sagriežam palielos gabalos, liekam katlā, pielejam mazliet ūdens un pēc uzvārīšanas sautējam 7 minūtes.
  • Tad tomātus izberžam caur sietu. Miza viegli nāks nost un paliks sietā.
  • Tomātu biezeni lejam atpakaļ katlā un sautējam apmēram stundu, ik pa brīdim apmaisot.
  • Gabaliņu asā pipara, krustnagliņas, smaržīgos piparus liekam marles gabaliņā, aizsienam un liekam kečupā. Tad pievienojam sāli, cukuru, saspiestu ķiploku, kanēli. Sautējam vēl desmit minūtes.
  • Uguni nogriežam, izņemam maisiņu ar garšvielām. Gatavo kečupu liekam izkarsētās burkās, sterilizējam 15 minūtes.
  • Sterilizācija ir nepieciešama, lai mērce bez etiķa labāk uzglabātos.
  • Burkas uzmanīgi izņemam, aizvalcējam.

Kečups ar baziliku

Lieliska piedeva spageti vai picai. Recepte ir ļoti vienkārša un garša izdodas ļoti itāliska!

    SASTĀVDAĻAS:

  • 1 kg gatavu tomātu
  • 1 buntīte zaļā bazilika
  • 5 – 6 daiviņas ķiploka
  • 1 buntīte pētersīļu
  • 100 ml augu eļļas
  • 2 – 3 tējkarotes sāls
  • 2 ēdamkarotes cukura

PAGATAVOŠANA:

  • Tomātiem noņemam mizu, kā aprakstīts pirmajā receptē.
  • Griežam gabaliņos, liekam katlā, sautējam pusstundu uz mazas uguns.
  • Pa to laiku noskalojam zaļumus, nosusinām, smalki sasmalcinām. Notīrām un sasmalcinām ķiploku.
  • Tomātus sablendējam. Pieliekam zaļumus un ķiploku, pielejam eļļu. Lejam atpakaļ katlā, sautējam vēl 15 minūtes.
  • Pieliekam sāli, cukuru, izmaisām, pagaršojam, ja nepieciešams, pieliekam vēl.
  • Padoms: ja mērce iznāk par šķidru, varat pielikt mazliet izšķīdinātu cieti.
  • Gatavo kečupu lejam izkarsētās burkās, aizskrūvējam. Ļaujam dažas dienas nostāvēties. Pirms pasniegšanas burciņu sakratām.

“Heinz” kečups multivāres katlā

Ja jums mājās ir lieliskais palīgs – multivāres katls, pastāstīšu jums kā pagatavot kečupu, kas garšos kā klasiskais un visā pasaulē iecienītais kečups “Heinz” , tikai bez konservantiem un stabilizētājiem.

SASTĀVDAĻAS:

  • Uz 5 litru multivāres katlu:
  • 4 kg tomātu
  • 2 sīpoli
  • 400 g cukura
  • 1 ēdamkarote sāls
  • 0,5 tējkarotes maltu melno piparu
  • 1/3 tējkarotes maltu sarkano piparu
  • 0,25 tējkarotes maltu krustnagliņu
  • 0,25 tējkarotes malta kanēļa
  • 0,5 ēdamkarotes 9% etiķa

PAGATAVOŠANA:

  • Nomazgātiem tomātiem noņemam mizu, griežam kubiņos. Sīpolus notīrām, skalojam, sasmalcinām. Liekam dārzeņus multivāres katlā. Uzgriežam režīmu “Sautēšana” uz 1 stundu.
  • Gatavo masu sablendējam vai izberžam caur sietu.
  • Ja sautējot izveidojas par daudz sulas, to nolejam.
  • Sablendēto masu lejam atpakaļ katlā, pieliekam sāli un cukuru. Gatavojam režīmā “Sautēšana”” līdz masa sabiezē (2 – 3 stundas, atkarībā no katla jaudas).
  • Desmit minūtes pirms beigām pieliekam maltos piparus, kanēli, krustnagliņas un etiķi.
  • Karsto kečupu lejam izkarsētās burkās un aizvalcējam. Apgriežam ar vākiem uz leju, sasedzam un atdzesējam.
  • Liekam vēsā vietā.
  • Kečupam varat pievienot arī sasmalcinātu ķiploku vai garšvielas pēc savas gaumes.

Dzelteno tomātu kečups

Ja ir iespēja izaudzēt vai iegādāties dažādu šķirņu un krāsu tomātus, iesaku izmēģināt šo recepti.

SASTĀVDAĻAS:

  • (Uz 2 puslitra burciņām):
  • 2,2 kg dzelteno tomātu
  • 2 sīpoli
  • 400 g saldo piparu (vislabāk, dzeltenā krāsā)
  • 1 tējkarote (ar kaudzi) sāls
  • 2 ēdamkarotes cukura
  • 5 smaržīgo piparu graudiņi
  • 1/3 tējkarotes malta kanēļa
  • 3 – 4 krustnagliņas
  • Gabaliņš asā pipara
  • 1 ēdamkarote 9% etiķa

PAGATAVOŠANA:

  • Mazgājam tomātus, saldos piparus, nomizotos sīpolus. Visu griežam kubiņos. Liekam katlā, pieliekam sasmalcinātu aso piparu. Vārām 40 minūtes.
  • Pieliekam smaržīgos piparus, krustnagliņas. Sautējam vēl 20 minūtes un izslēdzam.
  • Silto masu nelielām porcijām izberžam caur sietu. Garšvielas un mizas, kas paliek sietā, izmetam.
  • Tomātu biezeni saputojam ar putojamo slotiņu, lejam atpakaļ katlā. Pievienojam sāli, cukuru, kanēli, etiķi. Karsējam maisot vēl 15 minūtes.
  • Gatavo dzintara krāsas mērci lejam izkarsētās burkās, aizvalcējam, sasedzam. Pēc atdzišanas uzglabājam vēsā vietā.

LAI LABI GARŠO!


Ja patika tev, noteikti patiks arī taviem draugiem. Padalies!

Pievienojies domubiedriem!