Mūžu dzīvo, mūžu mācies. 30 knifi, lai mīkla būtu izdevusies!
1. Mīklai vienmēr pievienojiet kartupeļu cieti - bulicņas un pīrāgi būs gaisīgi un mīksti pat nākošanā dienā. Galvenais noteikums garšīgiem pīrāgiem - visi milti ir jāsijā, jo tad tie ir gaisīgi.
2. Jebkurai mīklai (izņemot pelmeņus, smilšu un kārtaino mīklu) pievienojiet aptuveni ēdamkaroti mannas putraimu.
3. Mīklai papildus pienam pievieno arī tasi ūdens un nedaudz etiķī dzēstu citronskābi.
4. Traukā, kurā tiek likta mīkla nedrīkst būt izliekta apakša, tad mīklai cepšanas laikā veidojas bieza garoza.
5. Jaucot rauga mīklu visiem produktiem jābūt vai nu siltiem, vai istabas temperatūrā. Auksti produkti palēlina mīklas rūgšanu.
6. Rauga mīklai produkti jāuzkarsē līdz 30 — 35ºС, jo rauga sēnīte vislabāk aktivizējas šādā temperatūrā.
7. Mīcot mīklu rokām jābūt sausām.
8. Pirms izstrādājumu liek cepeškrāsnī, tam ļauj atpūsties 15 - 20 minūtes.
9. Pīrāgus liek uz siltas pannas.
10. Mīklai labāk pievienot saldkrējuma sviestu, jo citi sviesti pasliktina mīklas struktūru.
11. Pīrāgi, kuru mīklā ir piens ir garšīgāki un aromātiskāki, kā arī garoza ir spīdīgāka.
12. Raugam jābūt svaigam ar patīkamu aromātu. Lai pārbaudītu rauga kvalitāti, pagatavojiet nelielu mīklas daļu un apkaisiet ar miltu kārtu, ja pēc 30 minūtēm mīklā nerodas plaisas, tad tā kvalitāte ir slikta.
13. Ja cukura ir par daudz, tad pīrāgi ātrāk apdeg un mīklas fermentēšanās process palēlinās.
14. Mīklas gatavošanas beigu procesā pievieno taukvielas, jo tad uzlabojās mīklas fermentēšanās process.
15. Ja nepieciešams, lai mīkla būtu maigāka un drupenāka, pievienojiet tai tikai olu dzeltenumus.
16. Mīkla, kurai augstu jāceļas ir jācep vienmērīgā temperatūrā.
17. Pīrāgu mīklu vajag izrullēt pēc iespējas plānāku, lai pildījuma garša būtu izteiktāka.
18. Lai kūkas apakškārta būtu izdevusies, to apkaisa ar cieti.
19. Rūgšanas procesu nevajag pārtraukt ar kādiem instrumentiem.
20. Kārtainās mīklas izstrādājumus var apziest ar pienu un, ja nepieciešams, apkaisa ar sāli, magoņu sēklām vai ķimenēm.
21. Pirms cepšanas gandrīz jebkuru konditorejas izstrādājumu apziediet ar sakultu olu, cukuru un pienu. Pateicoties tam viss būs spīdīgs.
22. Iztrādājumus, kas apkaisīti ar pūdercukuru arī tiek apziesti, jo tas piedod patīkamu aromātu.
23. Kūkas, kas cepšanas laikā apziestas ar sakultu olu baltumu iegūst caurspīdīgu garozu.
24. Jo vairāk mīklā tauku, jo mazāk tajā šķidruma.
25. Ja mīkla ir pārāk mitra, uzlieciet uz tās pergamenta loksni.
26. Smilšu mīkla ir jāatdzesē un tikai tad jāizņem no veidnes.
27. Pirms mīklai pievienojiet rozīnes, tās jāapviļā miltos.
28. Ja mīkla ir jau uzbriedusi, bet jums nav laika to ielikt cepeškrāsnī, apklājiet to ar samitrinātu salveti.
29. Karstu mīklas izstrādājumu labāk negriezt, bet, ja tas nepieciešams, tad labāk nazi uzkarsēt.
30. Ja kūku nevar atdalīt no veidnes, tad to var meistarīgi izdarīt ar diega palīdzību.