Vecmāmiņas noslēpums – kāpēc agrāk visi lietoja cūku taukus un gandrīz nekad neslimoja

Vecmāmiņas noslēpums – kāpēc agrāk visi lietoja cūku taukus un gandrīz nekad neslimoja

Cūku tauki ir pamats daudzu tradicionālo latviešu, ukraiņu, poļu, vācu un citu tautu ēdieniem. Tajos var cept gaļu, dārzeņus, miltu izstrādājumus un daudz ko citu. Mūsdienās veikalos var iegādāties cūku taukus, kas ir rūpnieciski ražoti, bet zinātāji teic, ka mājās kausēti tauki nav salīdzināmi ne ar ko citu. Diemžēl, dietologi un veģetārisma piekritēji ir kategoriski pret šo produktu. Viņi ir savākuši pietiekami daudz pierādījumu, lai sāktu šaubīties par cūku tauku vērtību un nelietotu tos vispār. Tomēr daudziem tie ir nepieciešami, lai uzturētu savu veselību un atjaunotu spēkus pēc smaga fiziska un intelektuāla darba. Ne velti senāk visi lietoja uzturā cūku taukus un gandrīz nekad neslimoja.

Kāpēc cūku tauki ir noderīgi?

To sastāvā ir daudz vērtīgu vielu:

  • Vitamīns B4 jeb holīns ietekmē olbaltumvielu un tauku apmaiņu organismā, novērš sklerozes parādīšanos un uzlabo sirds darbību, tāpat sekmē aknu reģenerāciju alkoholisma un hepatīta gadījumā.
  • Vitamīns E stiprina kapilāru un asinsvadu sieniņas, novērš trombu veidošanos, uzlabo asins recēšanu un veicina audu reģenerāciju.
  • Vitamīns D uzlabo vielmaiņu, regulē organisma procesus, kas palīdz uzsūkties kalcijam un fosforam, aizkavē vēža šūnu veidošanos, aktivē kaulu audu formēšanu un augšanu.
  • Selēns pasargā acs audus no brīvajiem radikāļiem un piedalās šūnu augšanas procesā.
  • Cinks uzlabo acs tīklenes apgādi ar skābekli, uzlabo redzes nerva struktūru.
  • Tāpat cūku taukos ir holesterīns, kā labais, tās sliktais. Pirmais ir nepieciešams, lai sintezētu dažādus hormonus, tas ir šūnu membrānu sastāvā un piedalās serotonīna izstrādē. Ja jūs bieži esat nomāktā garastāvoklī, brokastīs apēdiet 50 g kvalitatīva speķa vai 20 cūku taukus.

Kad bez cūku taukiem vienkārši neiztikt?

Balstoties uz zinātnieku teikto, cūku tauki un citi produkti, kas bagāti ar taukskābēm ir neaizstājami, ja:

  • jums ir smagas fiziska slodze;
  • ja ir vispārēja organisma novājināšanās;
  • ziemas periodā;
  • ja jāizvada akmeņi no aknām vai urīnpūšļa (pirms tam noteikti jākonsultējas ar ārstu!).

Ko vēl var darīt ar cūku taukiem?

Cūku taukus var lietot ne tikai pārtikā, bet arī izmantot kā ārstniecisku un kosmētisku līdzekli.

  • Senos laikos ar cūku taukiem smērēja sāpošās locītavas, ekzēmu, ārstēja saaukstēšanos un citas slimības.
  • Matu izkrišanas gadījumā problemātiskās vietas sasmērē ar cūku taukiem, pēc laiciņa noskalo ar siltu ūdeni. Šo procedūru atkārto vairākas reizes.
  • Ja sāp locītavas, tās uz nakti sasmērē ar cūku taukiem, sasedz ar vaskadrānu, silti ietin un atstāj uz nakti. Ja taukiem pievieno medu, efekts būs vēl labāks.

Kosmetoloģijā cūku taukus pielieto sejas tīrīšanai, iekaisuma procesu likvidēšanai un matu stiprināšanai.

  • Vitamīns D aizkavē ādas novecošanos, mazina ādas sausumu, piešķir tai maigumu un samtainumu.
  • Vitamīns B4 uzlabo šūnu reģenerāciju, padara ādu elastīgu.
  • Vitamīns E izlīdzina ādu.
  • Selēns novērš akni un izsitumus.
  • Lai izārstētu vējā appūstu un iekaisušu ādu, uzsmērējiet cūku taukus bojātajās vietās 7 – 10 minūtes. Uzmanieties ar ādu ap acīm – tur taukus uzklājiet vieglām, pliķējošām kustībām. Ļaujiet, lai tauki iesūcas ādā un atlikumu noslaukiet ar papīra salveti. Lai nostiprinātu efektu, varat uzklāt mitrinošu krēmu.

Ja patika tev, noteikti patiks arī taviem draugiem. Padalies!

Pievienjies mūsu sekotājiem

Aizvērt