Receptes
Lieldienu gardums no biezpiena. Karaliskā Lieldienu pasha ar riekstiem, rozīnēm un aprikozēm
Pasha ir saldais ēdiens, ko reizi gadā uz Lieldienām gatavo no biezpiena masas, pievienojot mandeles, rozīnes, sukādes, olas, sviestu un cukuru. Latvijā šī tradīcija aizgūta no Krievijas pareizticīgajiem, taču pashu mēdz gatavot ne tikai pareizticīgo ģimenēs. Ir divu veidu pasha – vārītā un nevārītā. Nevārīto var uzglabāt ļoti īsu laiku, vārīto – ilgāk. Agrāk pashai izgatavoja speciālas formas no koka. Mūsdienās pashas pagatavošanai var izmantot jaunu, neglazētu māla puķu podu, kurā ieklāta marle vai plāns auduma maisiņš. Recepte, ko piedāvājam, ir ļoti sena vārītās pashas recepte, un saldais ēdiens iznāk ļoti garšīgs.
SASTĀVDAĻAS:
- biezpiens – 500 g
- cukurs – 115 g
- skābais krējums 25% - 100 g
- sviests – 100 g
- gaišās rozīnes – 90 g
- žāvētas aprikozes – 70 g
- valrieksti – 50 g
- olas – 2 gab.
- vaniļa – 2 g
- sāls – 2 g
PAGATAVOŠANA:
- Žāvētos augļus nomazgāt, apliet ar siltu ūdeni, ļaut pastāvēt 15 minūtes, lai tie kļūtu mīksti un uzbriestu.
- Biezpienu likt katliņā un saputot ar blenderi, līdz tas kļūst par viendabīgu pastas veida masu.
- Saputot olas, pievienot sviestu un skābo krējumu.
- Pievienot cukuru un vēlreiz saputot līdz viendabīgai masai.
- Katlu ar biezpienu likt uz plīts, maisīt un uzkarsēt gandrīz līdz vārīšanās temperatūrai.
- Kolīdz parādās pirmais burbulītis, uzreiz noņemt no uguns.
- Katlu likt bļodā ar aukstu ūdeni, masu samaisīt ar putojamo slotiņu.
- Žāvētos augļus nospiest, aprikozes sagriezt mazos gabaliņos.
- Riekstus sakapāt.
- Olu – sviesta masu sajaukt ar biezpienu, pielikt vaniļu, žāvētos augļus un riekstus.
- Māla podiņu izklāt ar divām kārtām plāna auduma un piepildīt ar biezpiena krēmu.
- Biezpiena masu apsegt ar marli, pa virsu likt bļodu, tajā – burku ar ūdeni.
- Ļaut pashai pastāvēt apmēram 14 stundas aukstā vietā.
- Noņemt slogu, apgāzt formu, noņemt audumu un rotāt pashu ar riekstiem.
LAI LABI GARŠO!