Izslēgt no ēdienkartes: 7 produkti, kas palielina artrīta risku
Tev pastāvīgi ‘’dīc’’ locītavas, un tu ar šausmām jau gaidi, ka tas tikai pastiprināsies? Artrīts - tā ir izplatīta saslimšana, taču to var ievērojami attālināt, ieviešot dažus ierobežojumus savā ēdienkartē.
Artrīts tiek ārstēts medikamentozi vai ķirurģiskā ceļā. Taču, ja cilvēks turpina uzturā lietot noteiktus produktus, tas var atkal saasināties. Bet, ja tev vēl nav nācies saskarties ar artrītu, šādus uztura ierobežojumus der ieviest kaut vai profilakses nolūkā.
1.Piesātinātos taukus saturošie produkti
Piesātinātie kaitīgie tauki ir atrodami sarkanajā gaļā, sviestā, sierā. Un tie palielina iekaisuma risku taukaudos, kas ir bīstams sirds-asinsvadu sistēmai un pastiprina artrīta izraisītās sāpes locītavās. Sarkanā gaļa satur arī glikācijas galaproduktus. Ar gadiem tie tikai pastiprina iekaisumu.
2.Produkti, kas satur Omega-6 taukskābes
Tu noteikti būsi dzirdējis par Omega-3 taukskābēm. Tām ir ļoti svarīga nozīme iekaisuma kontrolēšanā. Taču Omega-6, tieši otrādi, var provocēt iekaisumu izraisošu ķīmisku savienojumu izstrādi organismā. Šīs taukskābes ir atrodamas kukurūzas, saulespuķu, sojas un augu eļļās, kā arī šīs eļļas saturošajos produktos. Aizstāj tās ar citām - rapšu, linsēklu vai olīveļļu.
3.Pārstrādāti pārtikas produkti
Tajos ir ļoti daudz sastāvdaļu, kas izraisa un pastiprina iekaisumu. Vienas no sliktākajām ir transtauki un daļēji hidrogenizētās eļļas. Tie izraisa sistēmiskus iekaisumus un veicina daudzu nopietnu saslimšanu attīstību, sākot ar sirds slimībām un beidzot ar vēzi. Uzmanīgi izlasi katru etiķeti, jo pat niecīga daļiņa var būt tev kaitīga. Transtauki tiek izmantoti, lai nodrošinātu produkta stabilitāti, to uzglabājot. Tos pievieno maizei, konditorejas izstrādājumiem, uzkodām, kā arī kartupeļu čipsiem, popkornam un margarīnam.
4.Alkohols
Interesanti ir tas, ka tad, ja tev nav artrīta, alkohols nelielos daudzumos pat var pasargāt tevi no tā. Taču, ja patoloģija jau ir, un tu lieto zāles, alkohols situāciju var tikai pasliktināt, jo tas ļoti slikti mijiedarbojas ar vairumu pretiekaisuma medikamentu.
5.Cukurs
Tā ietekmē organismā izdalās citokīni, kas pastiprina iekaisumus. Tāpat cukurs var arī pastiprināt artrīta izraisītās sāpes. Turklāt produktos tas var būt apzīmēts ar visdažādākajiem nosaukumiem (pāri 50), un ir svarīgi pievērst uzmanību katram. Arī mākslīgie saldinātāji ir jālieto ļoti uzmanīgi, jo arī tie bieži vien tiek saistīti ar dažādiem iekaisumiem un saslimšanām.
6.Sāls
Pilnībā atteikties no tās nevajag, sāls ir nepieciešama, taču mērenās devās. Kad tās ir par daudz, tas izraisa asinsspiediena paaugstināšanos un veicina insultus, nieru slimības un sirdslēkmes. Pārmērīga sāls lietošana samazina kalcija daudzumu organismā, bet tas, savukārt, noved pie osteoporozes. Sāls izraisa arī šūnu iekaisumu, kā rezultātā sāk sāpēt locītavas. Kā samazināt sāls lietošanu? Ir jāatsakās no pārstrādātu produktu un ceptu ēdienu lietošanas, kuros gandrīz vienmēr ir par daudz sāls. Pēc tam pakāpeniski samazini sāls daudzumu, ko pievieno, gatavojot ēdienu, tās vietā izmantojot veselīgākus aizvietotājus. Lai pie tā pierastu, ir vajadzīgs laiks, taču tā rezultātā atveseļosies viss tavs ķermenis.
7.Attīrīti graudi
Tie ir mums tik ierastie baltie milti un baltie rīsi. Tie izraisa krasas glikozes svārstības asinīs, paaugstinot iekaisuma līmeni. Kā arī, ja tev ir paaugstināta jūtība pret glutēnu, viens no nepanesības simptomiem - sāpes locītavās pēc nepiemērotu produktu lietošanas uzturā. Aizstāj attīrītos graudaugus pret pilngraudu produktiem.