Receptes
Dārzeņu salāti – asorti ziemai
Dažreiz ziemas laikā tā pietrūkst košo vasaras krāsu. Jau sen ir pierādīts, ka krāsas ietekmē cilvēka noskaņojumu, tā, piemēram, pelēkā krāsa veicina melanholijas un noguruma parādīšanos, bet zaļā, sarkanā, dzeltenā un oranžā ir krāsas, kas dod dzīves enerģiju un optimismu. Tad kā gan dažādot drūmās ziemas dienas un piedot košas krāsas pelēkajiem toņiem? Ļoti vienkārši – iekonservējiet vasaru burciņās! Ja vēl nezini, kādus garšīgus un vienkāršus salātus pagatavot, piedāvājam dārzeņu salātus – asorti ziemai.
SASTĀVDAĻAS:
- 0,5 kg kāpostu
- 0,5 kg gurķu
- 0,5 kg tomātu
- 0,5 kg saldo piparu
- 250 g sīpolu
- 250 g burkānu
- 125 ml augu eļļas
- 75 ml 9% galda etiķa
- 60 g cukura
- 1,25 ēdamkarotes sāls
- 10 gab. melno piparu graudiņos
- 5 lauru lapas
PAGATAVOŠANA:
- Saēvelē kāpostus, pievieno pusi ēdamkarotes sāls, samaisi, viegli piespiežot, lai sāk izdalīties sula.
- Saldajiem pipariem izņem sēklas un baltās daļas. Sagriez salmiņos.
- Gurķi sagriez apmēram 5 mm biezās ripiņās, pievieno kāpostiem un pipariem.
- Tad sagriez tomātus palielos kubiņos, liec katlā pie dārzeņiem.
- Sīpolus nomizo un sagriez parupjos pusgredzenos.
- Burkānus nomizo un sagriez ripiņās vai salmiņos.
- Pieliec atlikušo sāli, augu eļļu, melnos piparus un lauru lapas. Pielej nedaudz etiķa. Visas sastāvdaļas rūpīgi samaisi, uzliec katlam vāku un atstāj uz 1 stundu, lai viss iemarinētos. Šajā laikā vairākas reizes dārzeņus apmaisi, lai tie vienmērīgi uzsūktu marinādi.
- Kad stunda pagājusi, liec katlu uz vidējas uguns un uzvāri. Tad uguni samazini un karsē salātus zem vāka 8 minūtes, ik pa divām minūtēm apmaisot. Vārīšanās beigās pielej atlikušo etiķi, samaisi vēlreiz un uguni nogriez.
- Salātus liec izkarsētās burkās.
- Nu re, izrādās, ka pagatavot krāsainus šedevrus ziemai ir pavisam vienkārši. Tas neprasa ne izsmalcinātus produktus, ne milzum daudz laika!
LAI LABI GARŠO!