Bils Geitss aicina cilvēkus atteikties no gaļas un uzturā lietot tikai sintētisko gaļu

Bils Geitss aicina cilvēkus atteikties no gaļas un uzturā lietot tikai sintētisko gaļu

Tie laiki, kad bija nepieciešams medīt dzīvniekus, lai izdzīvotu, ir palikuši tālā pagātnē. Taču cilvēki tā arī nav pārstājuši uzturā lietot gaļu. Radošie cilvēki vienmēr ir bijuši humānāki pret dzīvniekiem un, tos žēlodami, pievērsušies veģetārismam. Ar ko aizstāt gaļu, un vai ir vērts atteikties no tās?

‘’Vēl savulaik Pitagora noformulētie principi par izvairīšanos no gaļas ēšanas, ja tie ir patiesi, māca tīrību un nevainību. Pat ja tā nav taisnība, tie tomēr māca mums būt saudzīgiem. Un galu galā, vai tad jūsu zaudējums būs tik milzīgs, ja jums tiks atņemta cietsirdība?’’ - to ir teicis senās Romas filozofs Seneka Lūcijs Annejs.

Atkāpjoties no filozofijas, atcerēsimies, ka zinātnieki visā pasaulē ceļ trauksmi. Gan slavenības, gan ietekmīgi cilvēki atsakās no gaļas un aicina uz to arī sabiedrību. Bet Bils Geitss ir uzrakstījis grāmatu par klimata izmaiņām ‘’Kā izvairīties no klimatiskās katastrofas’’. Kompānijas Microsoft dibinātājs aicina cilvēkus atteikties no dzīvnieku izcelsmes produktiem.

Ar ko aizstāt gaļu

Kāds šeit sakars ar klimatu? Izrādās, ka lopkopība noved pie metāna izmešu nonākšanas atmosfērā. Pēc FAO (Pārtikas un Lauksaimniecības organizācija) datiem, gaļas lietošana pasaulē ir pieaugusi par 75%. Šie rādītāji pastāvīgi pieaug. Bez tā, ka metāns atmosfērā noved pie globālas sasilšanas, lopkopība veicina arī zemes resursu izsīkšanu. Lai pagatavotu vienu 170 g smagu kotleti, vidēji nepieciešams iztērēt ap 1700 l ūdens. Pastāvīgi tiek paplašinātas atgremotājdzīvnieku ganību platības un piešķirtas milzu teritorijas sojas sēšanai, ar ko barot dzīvniekus. Tas noved pie mežu izsīkšanas un tautu pārapdzīvotības visā pasaulē. Bez klimata izmaiņām pārmērīga gaļas izstrādājumu lietošana slikti atsaucas uz cilvēku veselību. Kā zināms, olbaltumvielu trūkums cilvēka organismā izraisa nepatīkamas izmaiņas, taču tās var aizstāt ar alternatīvo gaļu vai augu izcelsmes aizvietotājiem. ‘’Bagāto valstu iedzīvotājiem uzturā būtu jālieto tikai un vienīgi mākslīgā gaļa, lai samazinātu gaļas pārstrādes uzņēmumu radītos kaitīgos izmešus,’’ - uzskata Bils Geitss. Viņš uzstāj, ka produktu ražošana no gaļas ir jāpārtrauc, bet kotletes un cīsiņi jāražo tikai no sintētiskās gaļas.

Vai viltojums ir garšīgāks?

Pastāv kompānijas, kas strādā pie sintētiskās gaļas radīšanas mēģenē. Ražotāji ik dienu pilnveido alternatīvās gaļas tehnoloģijas un uzlabo sava produkta garšas kvalitāti. Cilvēki, kas neseko veģetārismam un labprāt ēd gaļu, atzīst, ka tad, ja gaļai būtu tikpat garšīgs aizvietotājs, viņi atteiktos no gaļas izstrādājumu lietošanas uzturā. Kad Bils Geitss pagaršoja tako no vistas imitācijas, viņš savā blogā uzrakstīja: ‘’Kā vairums cilvēku, es nedomāju, ka mani varētu viegli piemānīt. Taču tas notika, kad mani palūdza atbildēt, ko es ēdu - īstu gaļu vai imitāciju? Gaļai bija vistas izskats un garša. Tas, ko es nogaršoju, bija vairāk, nekā gaļas aizstājējs, tā bija nākotnes ēdiena garša.’’ Kā tu domā, vai veģetārietis var būt vesels cilvēks? Prakse rāda, ka pie regulāra vitamīnu un mikroelementu monitoringa var aizpildīt dzelzs un vitamīnu trūkumu organismā ar augu valsts uzturu, nenodarot pāri dzīvniekiem.

Gaļas lietošanai ir vēl kāda globāla problēma: lauksaimniecība vairs nav tik izplatīta, kā agrāk. Cilvēki cenšas pārcelties no laukiem uz pilsētām, dzimstība pieaug. Zinātnieki prāto: ‘’Kā un ar ko pabarot cilvēkus, nenodarot kaitējumu planētai?’’

Ko ēd sportisti

Arnolds Švarcnēgers ir izkliedējis mītu par to, ka sportistiem skaista muskuļu relfefa veidošanai obligāti jālieto uzturā gaļa. Dokumentālajā filmā The Game Changers viņš stāsta, ka nav obligāti jāēd dzīvnieku olbaltumvielas, lai demonstrētu augstus sasniegumus sportā.

Arī vācu kultūrists Patriks Babumjans saka: ‘’Man bieži jautā: ‘’Kā tev ir izdevies kļūt tik spēcīgam kā vērsim?’’ - uz ko es atbildu: ‘’Vai jūs esat redzējuši vērsi, kurš ēd gaļu?’’

Tomēr viss nav tik vienkārši. Kamēr zinātnieki cenšas rast risinājumu, lielveikalu plauktos gozējas gaļas aizstājēji no sojas, un tie maksā vairāk nekā gaļa. Cik tad maksās mākslīgā gaļa no mēģenes? Laikam jau viss tomēr slēpjas cilvēka vēlmē kaut ko mainīt. Bet risinājumi atradīsies vienmēr, un mēs nevis vienkārši zināsim, ar ko aizstāt gaļu, bet arī kāpēc mēs to darām. Bet vai tu ēstu gaļu, kas pagatavota laboratorijas apstākļos? Jo šodien gaļas ražošana vairs ne tuvu nav tāda, kā kādreiz, kas zina, ko tai pievieno un ar ko tiek baroti lopi fermās.

Ja patika tev, noteikti patiks arī taviem draugiem. Padalies!

Pievienojies domubiedriem!