2020.gada notikumi, kas izmanīja pasauli

2020.gada notikumi, kas izmanīja pasauli

Sākot ar nāvējošu pandēmiju līdz pat globālai kustībai par rasu taisnīguma, 2020.gads noteikti ir piedzīvojis savu taisnīgo daļu ar notikumiem, kuri ir mainījuši pasauli.

Šeit ir saraksts ar vieniem no lielākajiem notikumiem, kas līdz šim notikuši šajā gadā:

Austrālijas mežu ugunsgrēki

Valstij bija viens no postošākajiem mežu ugunsgrēkiem, jo liesmas turpinājās no 2019.gada decembra līdz jaunajam gadam un nodedzināja rekordlielu 47 miljonu akru platību, atstājot bez mājām tūkstošiem cilvēku un nogalināja vismaz 34 cilvēkus.

Princis Harijs un Megana Mārkla pameta karalisko ģimeni

Saseksas hercogs un hercogiene 8.janvārī šokēja abas ģimeņu puses, paziņojot, ka atkāpjas kā karaliskās ģimenes pārstāvji.

Covid-19 pandēmija

Pasaules Veselības organizācija 9.janvārī paziņoja, ka Vuhanā, Ķīnā, ir parādījies nāvējošs koronavīruss. Dažu mēnešu laikā vīruss ir izplatījies visā pasaulē vairāk nekā 80 miljoniem cilvēku, kā rezultātā vismaz 1 762 000 cilvēku ir miruši.

Kobe Braienta nāve

Leģendārais Losandželosas "Lakers" spēlētājs tika nogalināts kopā ar meitu Džianu un vēl septiņiem citiem cilvēkiem, kad viņu helikopters avarēja Kalabasasā, Kalifornijas štatā, 26.janvārī.

Prezidenta Donalda Trampa apsūdzēšana valsts noziegumā

Janvārī prezidentam draudēja tiesa, apsūdzot to par Ukrainas lūgumu izmeklēt bijušo viceprezidentu Džo Baidenu un viņa dēlu Hanteru. Senāts viņu 5.februārī, galu galā, attaisnoja.

“Parazīts” nes Oskarus

Bonga Jona Ho filma ieguva visvairāk balvu, 9.februārī saņemot labāko filmu, labāko režisoru, labāko oriģinālo scenāriju un labāko starptautisko spēlfilmu. Tā bija pirmā reize vēsturē, kad filma, kura nav angļu valodā, iegūst labākās filmas titulu.

Hārvija Veinšteina spriedums

Apkaunotais Holivudas karalis 24.februārī tika notiesāts par topošās aktrises izvarošanu un par seksuālu vardarbību pret TV un filmu producēšanas palīdzi. Spriedumu atbalstīja un par to priecājās vēl desmit viņa upures un viņu atbalstītāji. Nodibinātā #MeToo kustība svinēja sprieduma pasludināšanu.

Akciju tirgus krīze 2020

Koronavīrusa pandēmija izraisīja globālu lejupslīdi, jo daudzās valstīs tika apstādināta lielākā daļa uzņēmējdarbību. Dow Jones industriālais vidējais rādītājs 9.martā piedzīvoja visu laiku sliktāko vienas dienas kritumu.

Black Lives Matter protesti

Policijas iesaistītās Džordža Floida, Ahmauda Arberija un Breonnas Teilores slepkavības šogad izraisīja mierīgu - un dažkārt arī vardarbīgu - demonstrāciju un nemieru vilni visā pasaulē, lai pieprasītu izbeigt policijas nežēlību un rasu netaisnību. Vairāk protestu izcēlās augustā, kad Kenosha, Viskonsinas štata policists sašāva 29 gadus veco Džeikobu Bleiku un paralizēja viņu no vidukļa uz leju.

Kim Jong Un nāves baumas

Ziemeļkorejas augstākais līderis izraisīja spekulācijas, ka viņš ir nopietni slims vai miris pēc tam, kad viņš neieradās uz pasākumiem, kuros pieminēja viņa vectēvu Kimu Il-Sungu 15.aprīlī. Viņš 20 dienas vēlāk parādījās fotogrāfijās, kuras valsts mediji publicēja no lentas griešanas ceremonijas. Despots vēlāk saskārās ar jaunu skepses vilni par viņa veselību, kad Dienvidkorejas amatpersona apgalvoja, ka visas fotogrāfijas ir viltotas, jo viņš tajā brīdī atrodās veģetatīvā stāvoklī.

Baidens kļūst par demokrātu prezidenta kandidātu

Neraugoties uz pārpildīto primāro darba lauku, jūnijā Beidens ieguva partijas nomināciju. Vairāk nekā divu desmitu demokrātu dalībnieku vidū bija arī senators Bernijs Sanders, senatore Elizabete Vorena un bijušais Ņujorkas mērs Maiks Blumbergs.

Twitter uzlaušana

Grupa, kuru, iespējams, vadīja Floridas pusaudzis, pārņēma ievērojamu biznesa un politisko personu - tostarp Džo Baidena, Bila Geitsa, Elona Muska un Kanje Vesta – Twitter kontus bitkoinu izkrāpšanai.

Džislainas Maksvelas arests

Džefrija Epšteina apgalvotā kundze tika noķerta 2.jūlijā, apsūdzot viņu par seksuālo tirdzniecību, kamēr viņa atradās savā 630 kvadrākmetru lielajā luksus īpašumā Ņūhempšīrā.

“Slepkavnieciski sirseņi” ierodas ASV

Invazīvie kukaiņi, kas pazīstami kā Āzijas milzu sirseņi, pirmo reizi tika pamanīti, kad viņi iebruka Vašingtonas štatā. Garumā līdz pat 5 cm, sirseņi dažu stundu laikā var iznīcināt visas bišu saimes.

Beirutas sprādziens

Beirutas ostā notikušais masveida sprādziens, kas notika 4.augustā, nejauši detonējot 2750 tonnas amonija nitrāta, nogalināja vismaz 190 cilvēkus un tūkstošiem citu ievainoja.

Kamala Harisa izraudzīta par Demokrātiskās partijas viceprezidentes kandidāti

Baidens 11.augustā paziņoja, ka izvēlējās Kalifornijas senatori par savu līdzgaitnieci, padarot viņu par pirmo melnādaino un pirmo aziāti uz galvenās partijas viceprezidentes kandidātes amatu.

Čadvika Bosemana nāve

Filmas “Melnā pantera” aktieris Čadviks Bosemans nomira 43 gadu vecumā pēc četru gadu cīņas ar resnās zarnas vēzi. Viņa nāve 28.augustā šokēja līdzjutējus, jo viņš bija piedalījies vairākās populārās filmās, paralēli glabājot savu diagnozi privāti.

West Coast savvaļas ugunsgrēki

Kopš augusta vidus no Kalifornijas līdz Vašingtonas štatam izcēlušies nāvējoši savvaļas ugunsgrēki, kas jau ir izdedzinājuši miljoniem hektāru un atstājuši bez mājām simtiem tūkstošu cilvēku.


Ja patika tev, noteikti patiks arī taviem draugiem. Padalies!

Pievienojies domubiedriem!