Receptes
Tas ir īsts kulinārijas šedevrs – Krakovas biezpiena pīrāgs!
Ir zināmi daudz un dažādi gardumi, kurus var pagatavot no biezpiena – biezpienmaizītes, siera kūkas, plācenīši, bet Krakovas biezpiena pīrāgs ir kaut kas jauns un ļoti garšīgs! Viegls, gaisīgs, ar vismaigāko konsistenci. Gan mīkla, gan pildījums. Tas ir īsts kulinārijas šedevrs! Šī pīrāga noslēpums slēpjas bagātīgajā pildījuma kārtā un pavisam plānajā mīklā. Protams, gatavošanai vajadzēs mazliet vairāk laika, bet tas būs jūsu pūļu vērts! Neticami gards cienasts jūsu ciemiņiem vai apetīti raisošas brīvdienu brokastis.
SASTĀVDAĻAS:
- 1kg biezpiena
- 1 ola
- 8gb olas baltumu
- 8gb olas dzeltenumu
- 225g sviesta
- 375g pūdercukura
- 2g vaniļas
- 3 ēdamk. kartupeļu cietes
- 100g rozīnes
- 250g kviešu milti
- šķipsniņa sāls
PAGATAVOŠANA:
- 125G mīksta sviesta saputojiet ar 125g pūdercukura. Pievienojiet vienu olu, vaniļu un samaisiet. Izsijājiet miltus.
- Iejauciet mīklu un ieliekat to ledusskapī uz vienu stundu.
- Nogriežat mazliet vairāk kā pusi mīklas un izrullējiet. Izliekat to uz cepamās pannas, apakšā paklājot cepamo papīru. Dažās vietās mīklu sadurstiet ar dakšiņu. Cepamo pannu ieliekat ledusskapī uz pusstundu.
- Pēc tam liekat mīklu cepeškrāsnī, kas sakarsēta līdz 180 grādiem uz 12 – 15 minūtēm.
- Gatavojiet pildījumu. Izberžat biezpienu caur sietu. Saputojiet blenderī, līdz iegūstat maigu, viendabīgu masu.
- Tad saputojiet atlikušo sviestu ar 200g pūdercukura.
- Turpiniet putot un pa vienam pievienojiet olu dzeltenumus un pa karotei biezpiena masas. Putojiet, līdz viss biezpiens ir pievienots.
- Uzputojiet olas baltumus ar šķipsniņu sāls. Pievienojiet 50g pūdercukura un putojiet līdz blīvām putām. Pievienojiet rozīnes un kartupeļu cieti.
- Biezpiena masai pievienojiet olbaltumu masu, viegli sajauciet.
- Gatavajai mīklas kārtai pa virsu liekat biezpiena pildījumu.
- Plāni izrullējiet atlikušo mīklu. Sagriežat plānās sloksnītēs un izliekat pa virsu pildījumam restītes veidā.
- Liekat pīrāgu cepeškrāsnī, kas sakarsēta līdz 180 grādiem uz 50 minūtēm. Pēc tam izslēdziet krāsni, mazliet atveriet durvis un ļaujiet pīrāgam atpūsties vēl stundu.
- Pīrāgu pasniedziet ar aromātisku tēju vai kafiju. Saldummīļi vēlēsies pārliet pīrāgu ar glazūru. Tai vienkārši saputojiet citrona sulu ar pūdercukuru.
Lai labi garšo!