Sliktāko produktu Top-7, kas bojā jūsu smadzenes

Sliktāko produktu Top-7, kas bojā jūsu smadzenes

Sakars starp ēdienu, pašsajūtu, garastāvokli un smadzeņu darbību ir pierādīts fakts. Jo vecāks kļūst cilvēks, jo svarīgāks kļūst pareizs uzturs, kas bremzē kognitīvo spēju pazemināšanos, kas saistītas ar vecumu, un kavē demences attīstību. Taču katrai medaļai ir arī pretējā puse. Aplūkosim sīkāk produktus, kas bojā smadzenes. Ja mēs tos ēdīsim bieži, organisms atbildēs ar izklaidību, sliktu garastāvokli un bremzētu reakciju. Un te vairs nav tālu līdz depresijai.

Jo agrāk jūs uzsāksiet cīņu ar kaitīgajiem ieradumiem, jo ir vairāk iespēju pavadīt veselīgas un laimīgas vecumdienas. Un tas nebūt nenozīmē, ka ir jākļūst vegānam vai ‘’jāsēžas’’ uz pārdabiskām diētām. No savas ēdienkartes atliek vien izslēgt tikai dažus produktus.

1.Transtaukskābju produkti.

Piens, biezpiens un gaļa neskaitās. Dabisks ēdiens cilvēka organismam nekaitē. Problēmas rada rūpnieciskās transtaukskābes, kuras lielā daudzumā satur visi iepakotie produkti lielveikalos. Kāre pēc margarīna, čipsiem, krekeriem, konserviem ir pirmais solis ceļā uz Alcheimera slimību un vecuma demenci. Bieža transtaukskābju lietošana pasliktina atmiņu un spēcīgi pavājina kognitīvās spējas.

2.Saldinātie dzērieni.

Enerģijas dzērieniem, kolai, limonādēm un pat tiem maisījumiem, kuri mums tiek piedāvāti kā sulas, nav nekādas uzturvērtības, un tie nemaz arī nav veselīgi. Regulāra šo dzērienu lietošana var veicināt 2.tipa cukura diabēta attīstību, holesterīna un asinsspiediena paaugstināšanos, kā arī kognitīvos traucējumus, pasliktina mācīšanās spējas, negatīvi ietekmē atmiņu, bloķē jaunu neironu veidošanos smadzenēs.

3.Rafinētie ogļhidrāti.

To avots - pārstrādāti graudaugu produkti. Tie pat var nebūt saldi, taču pārstrādājoties sadalās kaitīgajā cukurā. Atšķirībā no pilngraudu produktiem, tie nesatur šķiedrvielas un citas vērtīgās vielas, bet rada augstu glikēmisko slodzi. Rezultāts no to lietošanas ir tāds pats, kā tad, ja jūs ēstu tīru cukuru. Pārāk liels to daudzums organismā noved pie atmiņas pasliktināšanās, provocē dažāda veida iekaisumu rašanos, divkārt pastiprina psihisko traucējumu risku.

4.Pusfabrikāti.

Apstrādājot un iepakojot produktus, tiek zaudēts daudz vērtīgo sastāvdaļu, to vietā: sāls, tauki, cukurs. Pusfabrikāti, neapšaubāmi, padara mūsu ikdienu ērtāku un ietaupa laiku. Taču tieši to dēļ mūžīgi aizņemtie amerikāņi cieš no aptaukošanās.

5.Alkohols.

Alkoholisko dzērienu ietekme uz smadzeņu darbību šaubas nerada, ņemot vērā to, cik daudz muļķību cilvēki izdara to iespaidā. Par alkohola kaitīgumu var uzrakstīt veselu traktātu vairākos sējumos, taču tas nav mūsu uzdevums. Piebildīsim tikai, to, ka alkoholiķi cieš no problēmām ar atmiņu, apziņas traucējumiem un psihisko nestabilitāti.

6.Zivis ar augstu dzīvsudraba saturu.

Potenciāli bīstamas zivis ir: tuncis, zobenzivs, kefale, haizivs, karaliskā skumbrija. Šo zivju gaļā esošais dzīvsudraba saturs tūkstoškārt pārsniedz tā saturu ūdeni, kurā šīs zivis dzīvo. To vietā labāk uzturā ir lietot zivis, kas satur superveselīgo omega-3, fosforu, dzelzi, cinku, magniju. Lasis, siļķe, kambala, heks - tās ir svarīgas un nepieciešamas piedevas uzturam.

7.Aspartāms.

Populārais cukura aizvietotājs arī nemaz nav tik nekaitīgs. Un lai arī ražotāji dievojas par aspartāma drošumu, testi pierāda pretējo. Kāre pēc bezalkoholiskajiem dzērieniem, kas satur šo cukura aizvietotāju, izraisa nervozitāti, nomāktību, kā arī paaugstina insulta risku un priekšlaicīgu demences attīstību.

Turpmāk, kad jūsu roka stiepsies pēc kāda gardumiņa, padomājiet, vai tas nav kāds no šiem produktiem, kas kaitē mūsu smadzenēm. Atturēties nebūs grūti, turklāt jūs pasargāsiet sevi no nopietnām veselības problēmām.

Ja patika tev, noteikti patiks arī taviem draugiem. Padalies!

Pievienojies domubiedriem!