Receptes
Pīle ar sēņu mērci
SASTĀVDAĻAS:
- 1 pīle
- 500 ml ūdens
- 100 g sīpolu
- 50 g žāvētu sēņu
- 250 g skābā krējuma
- 1 tējkarote miltu
- sēnes
- 500 ml buljona
- 300 g grūbu vai rīsu
- 1 ēdamkarote sviesta
- Pīli ierīvēt ar sāli, sautējamajā traukā uzkarsēt sviestu, likt tajā pīli un apcept uz lielas uguns.
- Tad uguni samazināt, pielikt sīpolu, kas sagriezts gredzenos, un sautēt ik pa laikam pārlejot ar sēņu novārījumu.
- Lai pagatavotu novārījumu, sēnes apliet ar 500 ml ūdens un vārīt līdz gatavībai uz mazas uguns.
- Kad pīle gatava, tā jāatdzesē un jāsadala 4 – 6 gabalos.
- Mērcei, kas palikusi sautējamā traukā, pieliek skābo krējumu, miltus, sakapātas sēnes, un visu samaisa. Tad liek atpakaļ pīli.
- Viss jāsamaisa tā, lai pīle būtu vienmērīgi pārklāta ar mērci, jāliek uz plīts un jāvāra 10 minūtes.
- Piedevām – grūbām vai rīsiem uzliet buljonu un uz lielas uguns vārīt desmit minūtes, tad pielikt sviestu, samaisīt un likt uzkarsētā cepeškrāsnī, lai pastāv līdz gatavībai.
- Pīle ar sēņu mērci Krakovas gaumē pasniedz šādi: šķīvja vidū izliek grūbas, pa virsu tām liek gabalu pīles un visu pārlej ar karstu mērci.