Pārbaudām sēklu dīgtspēju. Sēklu atindēšana

Pārbaudām sēklu dīgtspēju. Sēklu atindēšana

Jūs esiet iegādājušies sēklas. Sākas gatavošanās sēšanai, kas sastāv no vairākām darbībām.

Pirmkārt, jāpārbauda sēklu kvalitāte un to dīgtspēja.

Šo operāciju var veikt jau savlaicīgi, pirms sēšanas. Gurķu, kabaču, ķirbju, patisonu un pākšaugu sēklas uz 3-5 min. iemērc vārāmās sāls vai amonjaka salpetra šķīdumā (30g uz 1l ūdens). Vieglākās, uzpeldējušās sēklas izņem no šķīduma, bet nogrimušās atstāj tālākajām procedūrām.

Sīkgraudu sēklu kvalitāti - burkāni, bietes, tomāti, pētersīļi u.c. - nosaka savādāk: pa 20 vai 50 sēkliņām izdiedzē stikla vai emaljētā traukā: trauka dibenu izklāj ar noplaucētām skaidām vai tīrām smiltīm, pārklāj filtrpapīru, uz tā saliek sēklas, pa virsu uzliek to pašu papīru un marli, uzber skaidas vai smiltis 2-3cm slānī. Diedzēt sēklas vislabāk ir pie temperatūras 20-250C. 3.dienā sāk dīgt kāposti, redīsi, rāceņi, gurķi, kabači, ķirbji, patisoni; 4.dienā - bietes un pupiņas; 5.dienā - baklažāni, sīpoli, burkāni, salāti; 6.dienā - tomāti; 7.dienā - pētersīļi, dilles, selerijas.

Un tagad saskaitiet, cik no diedzēšanai ieliktajām sēklām faktiski uzdīga. Starpība starp sēklu daudzumu, kas tika ieliktas diedzēšanai, un uzdīgušajām sēklām arī ir dīgtspējas (procents) rezultāts. Tādā veidā, zinot un ņemot vērā sēklu dīgtspēju, jūs variet aprēķināt vajadzīgo sēklu daudzumu, optimālo iesēto augu biežumu, kā arī zināt, cik sēklu jums vajadzīgs nepieciešamā stādu daudzuma iegūšanai.

Otra operācija - sēklu atindēšana.

Visvienkāršākais sēklu atindēšanas veids, kas der visu augu sēklām ir to iemērkšana tumšā kālija permanganāta šķīdumā (1% šķīdums) uz 15-20min, ne ilgāk, ar tam sekojošu skalošanu tekošā ūdenī. Visas sēklas var atindēt 15 minūšu laikā jauktā šķīdumā no kālija permanganāta (1g), borskābes (0.2g), vara sulfāta (0.1g). Tas viss uz 1l ūdens. Pēc tam obligāta skalošana tekošā ūdenī. Šīs procedūras var veikt jau savlaicīgi vai arī tieši pirms sēšanas.

Visdrošākais tomātu sēklu atindēšanas veids - apstrāde ar neatšķaidītu alvejas sulu.

Līdz sulas izspiešanai alvejas lapas 5-6 diennaktis patur ledusskapī. Tad sēklas aplej uz 24 stundām. Skalošana pēc tam nav nepieciešama. Šo veidu, kurš uzlabo augšanas enerģiju, izturību pret slimībām, ražīgumu, var pielietot tieši pirms pašas sēšanas.

Ja patika tev, noteikti patiks arī taviem draugiem. Padalies!

Pievienojies domubiedriem!