Receptes
Mājās gatavota piparkūku mīkla
Laba piparkūku mīklas recepte Ziemassvētku laikā ir zelta vērtē. Lai piparkūkas sanāktu īsteni gardas, mīklu ir jātaisa laicīgi – vislabāk mēnesi iepriekš. Tas nozīmē, ka drīz vien ir īstais laiks to darīt!
Sastāvdaļas:
- 300g iesala ekstrakta
- 150g sviesta
- 200g tumši brūnā muskovado cukura
- 2 olas
- 2 tējk. sodas
- 600 g kviešu miltu
- sakulta ola pārsmērēsanai
Garšvielas:
- tējkarote kanēļa
- 1 tējk. maltas krustnagliņas
- 2.5 tējk. kardamona
- 1 tējk. muskatrieksts
- 1 tējk. ingvers
- 1 tējk. malts koriandrs
- 2 tējk. maltu smaržīgo piparu
Pagatavošana:
- Katlā ielej iesalu un ieber cukuru, pievieno sviestu un visu maisot uzvāra. Verdošajā masā iemaisa pusi miltu, pievieno kopā sajauktas garšvielas un ar koka karoti maisa, kamēr mīkla atdalās no katla malām. Mazliet atdzesē un tad masai pievieno sakultas olas, ūdenī izšķīdinātu sodu un pārējos miltus. Visu kārtīgi samaisa.
- Mīklai jābūt pietiekoši cietai, lai to var izmīcīt. Liek mīklu vēsumā “nostāvēties”.Mīklu izrullē plānā kārtiņā, ar formām izspiež piparkūkas. Pirms cepšanas piparkūkas pārsmērē ar sakultu olu. Liek uz pannas, kas izklāta ar cepamo papīru un cep 180 grādos 10 minūtes.
Lai jums labi garšo!