Receptes
Kartupeļu saldkrējumā ar timiānu
Ļoti garšīgs ēdiens, kam, protams, ir neskaitāmas variācijas, bet man patīk šāds tīru garšu variants, kas izceļ pašu kartupeļu garšas noti.
SASTĀVDAĻAS:
- Kartupeļi (daudzums atkarīgs no cepamformas izmēra)
- Saldais krējums (tik, lai gandrīz nosedz kartupeļu kārtojumu)
- Timiāns
- Rīvēts muskatrieksts
- Sāls
- Siers uzrīvēšanai (galvenais – labi kūstošs, šķirnes var būt dažādas)
PAGATAVOŠANA:
- Kartupeļus nomizo un sagriež, cik vien iespējams, plānās (ap milimetru) šķēlītēs. Tās kārto kā zvīņas ar sviestu viegli ieziestā cepamformā – daudzums ir paša ziņā, es parasti taisu 3 – 5 centimetrus biezu kārtojumu.
- Saldajā krējumā iemaisa sāli, timiānu un šķipsnu svaigi rīvēta muskatrieksta, pārlej to kārtojumam tā, lai kartupeļi būtu gandrīz nosegti.
- Cepamformu labāk izvēlēties ar augstākām malām, jo cepšanas laikā saldais krējums burbuļos un, ja kārtojums būs līdz pat malām, var pāriet pāri.
- Cepamo formu pārklāj ar foliju un sakarsētā cepeškrāsnī 180 – 200 grādos cep, kamēr gatavs, - cepšanas ilgums atkarīgs no kārtojuma daudzuma un krāsns īpatnībām, bet vidēji jārēķinās ar 40 minūtēm līdz stundai. Kad, ar nazīti iedurot, kartupeļi šķiet mīksti, formu izņem, kārtojumam pārrīvē sieru un iešauj atpakaļ krāsnī bez folijas, lai siers izkūst un zeltaini apbrūnē.
- Var pasniegt siltu, var arī atdzisušu. Ja grib griezt kā kūku, atdzesē, uzliek slogu, kādu laiku patur – tad sacepums labāk sasēdīsies, to varēs apgāzt otrādi un griezt perfektos gabaliņos.
Labu apetīti!