Receptes
Garšīgs speķis sālījumā – vislabākais sālīšanas variants

Garšīgo speķi sālījumā gatavosim pēc vislabākās receptes. Pateicoties šim sālījumam, katrs kumosiņš kusīs mutē.
Uzkoda izdosies aromātiska, apetīti rosinoša un neticami garšīga. Recepte ir ļoti vienkārša ( var pat teikt – elementāra), bet rezultāts – satriecošs.
Ja zināsiet, kā pagatavot ideālu sālījumu, vairs nekādu grūtību nebūs.
Speķi var uzglabāt ne tikai saldētavā, bet arī pagatavot pastēti – samalt gaļas mašīnā, pievienot ķiploku un garšvielas. Un tad uzsmērēt uz maizītes un pasniegt pusdienās kopā ar šķīvi aromātiska boršča. Mēli var norīt!
SASTĀVDAĻAS:
- viens litrs ūdens
- četras ēdamkarotes sāls
- speķis – tik, cik var salikt burkā
- divas lauru lapas
- melnie un aromātiskie pipari graudiņos – pēc garšas
- 10 daiviņas ķiploka (vai pēc garšas)
PAGATAVOŠANA:
- Speķa ādu notīrām ar nazi, noskalojam un nosusinām ar papīra dvieli.
- Tad sagriežam to gabalos, apmēram pieci reiz pieci centimetri. Gabaliņi var būt dažādu izmēru, bet nebūtu vēlams griezt pārāk lielus gabalus.
- Gatavojam sālījumu. Katlā lejam siltu ūdeni, pieliekam sāli, lauru lapas un piparus graudiņos. Rūpīgi samaisām, uzvārām un vāram 3 – 4 minūtes.
- Atstājam, lai sālījums pilnībā atdziest.
- Padoms. Sāls daudzumu sālījumā viegli var pārbaudīt, ja tajā ieliksiet jēlu olu, un tā peldēs – tas nozīmē, ka sāls ir pietiekami.
- Ķiplokus nomizojam un smalki sakapājam.
- Trauka dibenā (vislabāk ņemt stikla vai emaljētu trauku) liekam mazliet sakapāto ķiploku, un liekam speķa gabalus ar ādu uz leju.
- Pārberam ar ķiplokiem, liekam nākamo kārtu ar speķi (arī ar ādu uz leju), pārberam ar ķiplokiem.
- Tā turpinām, kamēr trauks ir piepildīts. Pārberam ar atlikušajiem ķiplokiem.
- No atdzisušā sālījuma izņemam lauru lapas un liekam tās starp speķa gabaliem.
- Lejam atdzisušo sālījumu tā, lai tas nosedz visus speķa gabalus.
- Ja sālījāt nevis burkā, bet kādā citā traukā, tad liekat pa virsu šķīvīti un slogu.
- Atstājam istabas temperatūrā uz 2 – 3 diennaktīm. Pēc tam liekat ledusskapī.
- Tad izņemam speķa gabalus no sālījuma, nosusinām un pasniedzam. Atlikumu liekam plastmasas maisā, pārtikas plēvē vai folijā un uzglabājam saldētavā.
LAI LABI GARŠO!