Receptes
Ābolu želeja – ievārījums bulgāru gaumē. Garšo kā medus.
Šķirstot dažādas vecas kulinārijas grāmatas, atradu interesantu ābolu želejas – ievārījuma recepti.
Man ļoti garšo želejveida ievārījumi, tāpēc nolēmu izmēģināt. Teikšu uzreiz – želejai ir jāvārās burbuļojot.
Izdevās neaprakstāmi skaista un garšīga želeja, man tā pat mazliet atgādināja medu.
Valriekstus var arī nepievienot, tas pēc katra gaumes un patikšanas. Šī ābolu želeja lieliski garšos kopā ar pankūkām, plācenīšiem, tostermaizītēm, to varēsiet pievienot brokastu putrām un biezpienam.
SASTĀVDAĻAS:
- Āboli – 1 kg
- Cukurs – uz katru sulas litru 750 g
- Citrons – 1 gab.
- Valrieksti – 50 g
- Citronskābe – 1/3 tējkarotes
PAGATAVOŠANA:
- Ābolus sagriezt katru astoņās daļās, likt katlā. Citronu nomazgāt, nemizotu sagriezt šķēlītēs, likt pie āboliem.
- Pieliet ūdeni, lai mazliet pārklātu augļus (ja āboli sāk peldēt, ūdens ir par daudz). Likt uz uguns, uzvārīt un vārīt līdz āboli kļūst mīksti.
- Tad sulu izkāst, ābolus izrīvēt caur sietu vai vairākām marles kārtām. Ja nepieciešams, izkāst vēlreiz. Uz katru sulas litru likt 750 g cukura. Atkal likt uz uguns un vārīt uz lielas uguns vienu stundu.
- Želejas gatavību varat pārbaudīt pēc skaistās dzintarainās krāsas. Ja uzpilināsiet želeju uz šķīvīša, tai vajadzētu sarecēt.
- 2 – 3 minūtes pirms vārīšanās beigām pielikt citronskābi un rupji sasmalcinātus valriekstus. Gatavo želeju liet izkarsētās burkās, uzlikt vākus vai papīru un atdzesēt. Tad vākus cieši aizskrūvēt. Glabāt vēsā vietā.
LAI LABI GARŠO!