Receptes
Uzbeku plovs
Uzbekiem ir teiciens: “Ja jau jāmirst, tad lai tas notiek ēdot plovu”. Un viņus var saprast, jo pareizi pagatavots aromātisks plovs no jēra gaļas ir tas, kam nespēs pretoties pat visizsmalcinātākais gardēdis. Šī ēdiena pagatavošanas saknes iestiepjas vēl II – III gadsimtā pirms mūsu ēras. Bet mūsdienu plova variants parādījās XVII gadsimtā. Plova varianti ir neskaitāmi. Šo garšvielām bagāto ēdienu gatavo no gaļas, zivīm, medījuma, dārzeņiem un žāvētajiem augļiem. Kā pamatu izmanto ne tikai rīsus, bet arī kviešu putraimus, sorgo, zirņus, kukurūzu un zeltainās pupiņas.
SASTĀVDAĻAS:
- jēra gaļa – 1 kg
- rīsi – 1 kg
- burkāni – 1 kg
- sīpoli – 4 gab.
- saulespuķu eļļa – 300 ml
- ķiploki – 2 gab.
- asie sarkanie pipari – 2 gab.
- kumīns – 1 ēdamkarote
- bārbele – 1 ēdamkarote
- koriandrs – 1 tējkarote
- sāls – pēc garšas
PAGATAVOŠANA:
- Rīsus rūpīgi noskalojiet vairākas reizes, tā, lai pie pēdējās skalošanas ūdens būtu caurspīdīgs.
- Ķiploka galviņām noņemat virsējo miziņu, bet atstājiet tās veselas, nesadalot daiviņās.
- Nomizojiet trīs sīpolus un sagriežat pusgredzenos. Tad nomizojiet burkānus un sagriežat tos smalkos salmiņos.
- Uzkarsējiet lielu čuguna katlu, vēlams, pēc iespējas lēzenākas formas (vislabāk, ja ir pieejams “kazans” – čuguns katls ar biezām sienām). Ielejiet tajā saulespuķu eļļu un ieliekat tajā vienu nenomizotu sīpolu. Izņemiet to tikai tad, kad tas jau sāk palikt melns.
- Liekat katlā sagrieztos sīpolus un apcepiet tos zeltainus, apmēram desmit minūtes.
- Jēra gaļu noskalojiet un sagriežat vidēja lieluma kubiņos. Pievienojiet sīpoliem un arī cepat, līdz gaļai parādās zeltaina garoziņa.
- Pieliekat burkānus, apcepat kopā ar sīpoliem un gaļu, nemaisot, apmēram trīs minūtes. Tad samaisiet visas sastāvdaļas un cepat vēl desmit minūtes. Ielejiet katlā karstu ūdeni. Tam jānosedz katla saturs ne vairāk kā par 1 cm.
- Pieliekat asos sarkanos piparus, samaziniet uguni un sautējiet apmēram stundu.
- Samaisiet maltu kumīnu ar koriandru un bārbeli un liekat katlā. Pieliekat sāli, un uz mazas uguns turpiniet gatavot, līdz burkāni kļuvuši mīksti (10 – 15 minūtes).
- Vēlreiz noskalojiet rīsus un liekat tos virsū gaļai, izlīdziniet. Palieliniet uguni līdz maksimumam un pielejiet ūdeni, lai tas nosegtu rīsus apmēram trīs centimetrus.
- Kad rīsi pilnībā uzsūkuši ūdeni, ieliekat tajos divas galviņas ķiploka. Tad plovā ar koka irbulīti iztaisiet vairākus caurumus.
- Uzliekat katlam vāku, nogriežat uguni līdz minimumam un sautējiet līdz rīsu gatavībai vēl apmēram pusstundu.
- Gatavošanas procesā stingri ievērojiet instrukciju un jums izdosies nepārspējams plovs!
LAI LABI GARŠO!