Sagatavojam kartupeļus stādīšanai

Sagatavojam kartupeļus stādīšanai

Marta pēdējās dienās un aprīļa sākumā ir pēdējais laiks iznest sēklas kartupeļus no pagrabiem diedzēšanai. Pieredze rāda, ka gaismā diedzētie kartupeļi izdzen asnus par 4-11 dienām ātrāk, zied par 7-14 dienām ātrāk, bet raža būs novācama par 12-15 dienām agrāk.

Pirms bumbuļu izlikšanas diedzēšanai tos sašķiro pēc izmēra un atlasa slimos.

Ja uz bumbuļiem tiek konstatēts kraupis, tos nepieciešams nokodināt formalīnā ar aprēķinu viena daļa formalīna uz 200 daļām ūdens. Ja nav šī sastāva, tad bumbuļus var dažas minūtes apstrādāt ar atšķaidītu bortāna šķidrumu. Galējā variantā var izmantot kālija permanganāta šķīdumu.

Lai paaugstinātu izturību pret fitoftorozi, bumbuļus diedzēšanas laikā ieteicams katru nedēļu apsmidzināt ar vara sulfātu (2g uz 10l ūdens), borskābi (50g uz 10l ūdens) vai kālija permanganātu (10g uz 10l ūdens).

Pēc sašķirošanas pēc izmēriem un kodināšanas bumbuļus saliek diedzēšanai.

Diedzēšanu var veikt dažādi: stikla burkās (turēt tās atvērtas, lai bumbuļi elpotu), kur tiek nodrošināts labvēlīgs mikroklimats; var izmantot gaismu caurlaidošus plastmasas maisus ar atverēm gāzu apmaiņai vai kastēs, kurās bumbuļus saber trīs kārtās. Par optimālāko tiek uzskatīta 30-40 dienu diedzēšana pie temperatūras 12-140C dabīgajā vai mākslīgajā apgaismojumā.

Daudzi dārzkopji diedzēšanai izmanto zaļus kartupeļus. Jāatzīmē, ka šie kartupeļi labāk uzglabājas, ir izturīgi pret zemām temperatūrām, tos neaiztiek grauzēji. Daži speciālisti atzīmē, ka stādot zaļus kartupeļus, tie mazāk cieš no pavasara salnām, bet bumbuļi sanāk lielāki. Taču galvenais ieguvums, kas nav mazsvarīgi, ir laiks: kartupeļu ražu varēs novākt par divām nedēļām agrāk.

Ja patika tev, noteikti patiks arī taviem draugiem. Padalies!

Pievienojies domubiedriem!