Psiholoģiskais izsalkums: kāpēc mēs ēdam, ja nemaz neesam izsalkuši
Mūsdienu cilvēks dzīvo aktīvā ritmā, bieži izjūt pārmērīgu spriedzi un stresa situācijas. Emocijās viņš sāk ēst, neapzināti cenšoties pieklusināt bailes, garlaicību vai vilšanos. Pie tam nemaz nav reālas vajadzības ēst vai izdzer lieku kafijas tasi.
Runa ir par psiholoģisko izsalkumu, kas kļūst par pārēšanās, aptaukošanās un ēšanas traucējumu iemeslu. Līdzsvara trūkums ēšanā noved pie harmonijas zaudēšanas pašam savā dzīvē. Lai atbrīvotos no problēmas, izprotiet slēpto iemeslu, kas mudina jūs aiziet uz virtuvi pēc kārtējās sviestmaizes vai šokolādītes.
Psiholoģiskā izsalkuma iemesli
Psihologi ir ievērojuši, ka vairumam pacientu ēšanas traucējumi ir saistīti ar iekšējo disbalansu, nereti saknes nāk no bērnības. Pēc psiholoģiskā iemesla noteikšanas cilvēks saprot, kāpēc pārēdas, sāk aktīvi nomest svaru, bez problēmām kontrolē savu apetīti.
Ēdiens kā dzīves jēga
Pirmajās minūtēs pēc piedzimšanas notiek pirmais ķermeniskais kontakts - jaundzimušo pieliek pie mātes krūts, dodot pirmo ēdiena porciju. Barošana uztur ciešu saikni, sniedz pilnīgu aizsasrdzības sajūtu. Ja pāreja uz ‘’pieaugušo’’ ēdienu ir noritējusi neveiksmīgi vai pārāk vēlu, bērns neiegūst patstāvības sajūtu. Dažiem bērniem nošķiršana no krūts notiek strauji, reizēm ar brēkšanu pēc mammas un spēcīgu stresu. Zemapziņā paliek sajūtas, ka tikai ēšanas laikā var gūt baudu, atbalstu, pasargātības un siltuma izjūtu.
Fizioloģiskais izsalkums
Fizioloģiskais izsalkums - tā ir daudzu sarežģītu procesu ķēde. Dabiska izsalkuma sajūta - tas ir signāls par uztura un skābekļa trūkumu, kuru sūta mums smadzenes. Pirms jūs sadzirdēsiet vēdera kurkstēšanu, notiks cukura līmeņa pazemināšanās asinīs, palēnināsies metabolisms un mainīsies daudzi rādītāji asinīs. Diemžēl, cilvēki ne vienmēr spēj kontrolēt savu sāta sajūtu, tāpēc bieži pārēdas, novēršoties uz TV vai viedierīcēm.
Neapturama vēlme garšīgi paēst
Organismam ir vajadzīgs neliels daudzums ēdiena dzīvības un metabolisma uzturēšanai. Taču mūsdienu attieksme pret ēdienu ir pārvērtusies par īstu rituālu, kuru pavada sarežģīta ēdiena gatavošana un noformēšana, garšas pastiprinātāju pievienošana. Tas ir izstrādājis mūsos noteiktu refleksu: atliek ieraudzīt šķīvi ar desertu vai salātiem, lai organismā sāktu izdalīties insulīns, radot mānīgu izsalkuma sajūtu. Šī problēma ir saistīta ar paaugstinātu garšas receptoru uzbudināmību. Tie ieslēdz smadzeņu centrus, kuri atbild par baudas gūšanu. Lai paildzinātu patīkamās sajūtas, mēs apēdam daudz vairāk, nekā būtu nepieciešams aktivitātes uzturēšanai.
Emocionālā tieksme pēc ēdiena
Dažiem cilvēkiem ēdiens izraisa patīkamas atmiņas vai sajūtas. Ar iemīļotā deserta palīdzību viņi cenšas atgūt dvēseles līdzsvaru un mieru, pārvarēt garlaicību vai apspiest dusmas. Viņi izmanto ēdienu kā antidepresantu, un izsalkumam ir tīri emocionāls raksturs.
Komunicēšanas veids
Mičiganas universitātes zinātnieku pētījumi ir parādījuši, ka, pusdienojot lielā kompānijā, tiek apēsts par 30 % vairāk. Vidēji izsalkuma remdēšanai ir nepieciešamas 11 minūtes. Pēc tam jau ieslēdzas vēlme pēc komunicēšanas un pozitīvām emocijām. Tas izskaidro to, kāpēc svētkos un viesībās mēs mēdzam pārēsties.
Kā uzveikt psiholoģisko izsalkumu
Pie ēšanas traucējumiem smadzenēm ir grūti atšķirt patiesu izsalkumu no viltus signāliem. Taču psihologi sniedz dažus vērtīgus padomus, kā ‘’noregulēt’’ nervu sistēmu un izbeigt mazināt negatīvās emocijas ar ēdiena palīdzību:
Cīnieties ar stresu. Paaugstināts hormonu kortizola un adrenalīna līmenis nomāc dopamīna līmeni, kurš sūta sāta signālu. Pēc grūtas dienas pirms vakariņām izpildiet vienkāršu vingrinājumu: ērti apsēdieties, aizveriet acis, dziļi ieelpojiet un izelpojiet vairākas reizes. Sajūtiet pilnīgu atbrīvošanos, novērsiet uzmanību no situācijas un iedomājieties sevi par cilvēku, kam nav problēmu ar pārēšanos, kurš ēd nesteidzīgi un ar baudu.
Neaizmirstiet par aktivitāti. Paaugstināt laimes hormonu līmeni un samazināt stresu palīdzēs fiziskā slodze. Vairāk staigājiet un kustieties, sāciet dejot, skriet vai peldēt. Pamazām organisms iemācīsies gūt baudu ne tikai no ēšanas.
Atcerieties par dzeršanas režīmu. Saldie un gāzētie dzērieni tikai pastiprina apetīti. Lai atbrīvotos no viltus izsalkuma sajūtas, dzeriet vairāk tīra ūdens bez piedevām. Nereti mūsu smadzenes sajauc slāpes ar izsalkuma sajūtu.
Uzsvaru lieciet uz olbaltumvielām. Pārtrauciet lietot ‘’tukšās kalorijas’’, atsakieties no saldumiem, pusfabrikātiem un ātrajām uzkodām. Sāciet uzturā lietot produktus, kas satur triptofānu: tītara gaļu, pākšaugus, avokado, piena produktus. Tie sniedz sāta sajūtu, vitamīnus un mikroelementus, novērš pārēšanos.
Psiholoģisko izsalkumu ārsti uzskata par bīstamu atkarību, kuru ir grūti uzvarēt bez profesionālas palīdzības un atbalsta. Atzīstiet problēmu, sāciet strādāt pie tās risināšanas, izbeidziet aizstāt emocijas ar ēdienu. Piepildiet savu dzīvi ar pozitīvu saskarsmi un noderīgām ietām, lai atbrīvotos no stresa.