Receptes
Mājās pagatavots kvass
SASTĀVDAĻAS:
- 400 g rupjmaize
- 4 litri ūdens
- 10 grami svaigais raugs
- 150 g cukurs
- 50 g rozīnes
PAGATAVOŠANA:
- Nomazgā rozīnes.
- Sagriež maizi mazos gabaliņos un cep cepeškrāsnī aptuveni 20 minūtes, kamēr maize iegūst zeltainu nokrāsu.
- Pēc maizes izņemšanas no cepeškrāsns, to uzreiz ieliec trīs litru burkā.
- Maizi aplej ar diviem litriem verdoša ūdens un tad burkai uzliek vāku. Burku atstāj uz galda, līdz tā pilnībā atdziest.
- Caur marli izlej visu šķidrumu, bet to neizmet.
- Presēto maizi atgriez burkā un vēlreiz pārlej ar diviem litriem verdoša ūdens. Uzliec burkai vāku. Šoreiz atstāj uz divām stundām.
- Vēlreiz nokāšam šķidrumu un lejam to atkal burkā. Ja ir nogulsnes, izlej tās izlietnē.
- Svaigu raugu ieliec glāzē, piepildi to ar nelielu daudzumu kvasa, rūpīgi samaisi. Tiklīdz raugs ir pilnībā izšķīdis, ielej to traukā ar sagatavoto kvasa šķidrumu.
- Pievieno cukuru, nomazgātās rozīnes un maisi tik ilgi, kamēr izšķīst cukurs
- Pārklāj trauku ar vāku un atstāj vismaz uz 8 stundām istabas temperatūrā.
- Kvasu pildi pudelēs vai burkās, cieši pārklāj ar vāku un ievieto ledusskapī vismaz uz 4 stundām.
- Atver pudeli vai burku ļoti uzmanīgi, jo mājās gatavots maizes kvass mēdz putot tikpat stipri kā šampanietis.
Priekā!