Mājās gatavots Prosciutto

Mājās gatavots Prosciutto

Itāļu šķiņķis prošuto pie mums ieradies no Parmas. Romas impērijas laikā cilvēki iemācījās to sālīt un tādā veidā ilgstoši uzglabāt. Vieni saka, ka gaļas nosaukums cēlies no vārda “par – sut”, kas nozīmē “vienmēr sauss”. Citi apgalvo, ka nosaukums cēlies no latīņu Perex Suctum, tātad “izžāvēts, bez mitruma”. Taču lai par to diskutē lingvisti un vēsturnieki, mums taču galvenais ir gaļas izcilā garša.
Produkts ātri vien kļuva populārs tālu aiz Itālijas robežām. Mūsdienās eksistē septiņi dažādi prošuto veidi. Tie atšķiras ar garšvielu salikumu un uzglabāšanas veidu. Piedāvājam jums izpētīt un pamēģināt pagatavot pašiem savu prošuto un iepriecināt ģimeni vai draugus ar vakariņām itāļu stilā.

SASTĀVDAĻAS:

  • cūkas šķiņķis – 5 kg
  • jūras sāls – 250 g
  • speķis – 100 g
  • rīsu milti – 10 g
  • ķiploki – 2 daiviņas
  • malti melnie pipari – 3 g
  • koriandrs – 3 g

PAGATAVOŠANA:

  • Lai pagatavotu prošuto mājas apstākļos, cūkas šķiņķi liekat lielā traukā. Apberat ar 150 g sāls un liekat ledusskapī.
  • Katru dienu izņemat šķiņķi no ledusskapja, ieberzējiet tajā sāli un liekat atpakaļ ledusskapī.
  • Pēc 14 dienām pieliekat atlikušo sāli un liekat ledusskapī vēl uz 7 dienām.
  • Nopuriniet sāli no šķiņķa. Liekat atpakaļ ledusskapī un turat 60 dienas, lai žūst.
  • Samaisiet speķi ar sasmalcinātiem ķiplokiem, koriandru un rīsu miltiem. Iesmērējiet šķiņķi ar šo maisījumu (izņemot to daļu, pie kuras ir āda). Pakariet šķiņķi nobriešanai labi vēdināmā vietā uz 9 mēnešiem. Temperatūra šajā telpā nedrīkst pārsniegt 12 grādus.
  • Pārbaudiet šķiņķa brieduma pakāpi. Šim nolūkam ieduriet tajā asu nazi. Ja sajutīsiet jēlas gaļas smaku, tas ir sabojāts. Šķiņķim jāsmaržo mazliet saldeni, pēc riekstiem.
  • Ja sekosiet receptei un būsiet pacietīgi, iegūsiet savā īpašumā izcilu itāļu delikatesi. Pasniegt to varat pārkaisītu ar maltiem melnajiem pipariem un pārlietu ar dažiem pilieniem labas kvalitātes olīveļļas. Produktus, kurus pasniegt kopā ar prošuto varat izvēlēties pēc savas gaumes un patikas. Jo pat paši itāļi mēdz prošuto pasniegt kopā ar sieru un augļiem.

LAI LABI GARŠO!

Ja patika tev, noteikti patiks arī taviem draugiem. Padalies!

Pievienjies mūsu sekotājiem

Aizvērt