Dzelteno plūmju ievārījums
Sastāvdaļas:
- plūmes - 1 kg
- cukurs - 1,5 kg
- vaniļa - 1 stiebriņš
Pagatavošana:
Sagatavojam dzeltenās plūmes. Nomazgājam tās un nosusinām ar papīra dvieli. Pēc tam ar dakšiņu vai zobu kociņu plūmēm izduram caurumiņus, lai vāroties miza nepārsprāgtu.
Liekam sagatavotās plūmes lielā emaljētā traukā un pārlejam ar verdošu ūdeni tā, lai plūmes būtu pilnībā noklātas. Atstājam atdzesēties istabas temperatūrā.
Plūmes pārliekam caurdurī, ūdeni savācam un nomērām 1 litru. Katlā ieberam cukuru, pielejam litru ūdens un uzvārām. Ieliekam tajā gareniski pārgrieztu vaniļas stiebriņu un vārām vēl 5 minūtes.
Plūmes pārliekam emaljētā bļodā vai lielā katlā. Pagatavotajam sīrupam ļaujam atdzist līdz istabas temperatūrai. Pārlejam ar to plūmes un atstājam uz dažām stundām.
Tagad sīrupu no bļodas nolejam. Plūmes var vienkārši pārlikt caurdurī, paliekot zem tā katlu. Sīrupu atkal uzkarsējam, tad atdzesējam un pārlejam plūmes. Atkārtojam to vēl divas reizes ar 12 stundu intervālu.
Pēdējā reizē nolejam sīrupu un uzvārām. Pievienojam plūmes un vārām uz lēnas uguns 30 minūtes. Pēc nepieciešamības nosmeļam putas. Dzelteno plūmju ievārījumam ļaujam atdzist un saliekam to tīrās sausās burkās. Aizvākojam ar plastmasas vāciņiem.
Starp citu! Šim ievārījumam nav nepieciešama hermētiska aizvākošana un uzglabāšana ledusskapī: tas ir jāgatavo samērā ilgi, tādēļ cukura daudzums tajā kļūst optimāls, bet tas savukārt nodrošina produktam ilgstošu uzglabāšanu.