Alkohols izglāba cilvēci no izmiršanas. Lūk, kā tas notika… Lielisks iemesls pacelt glāzi piektdienas vakarā…
Spēja pārstrādāt alkoholu, iespējams, paglāba pirmatnējos cilvēkus no izmiršanas. Tā tiek apgalvots grāmatā “Alcohol and Humans: A long and social affair”, ko sarakstījuši Kimberley Hockings un Robin Dunbar. Pirms apmēram desmit miljoniem gadu mūs priekšteči Āfrikā vāca no koka nokritušos augļus, daudzi no kuriem jau bija paspējuši sākt rūgt.
Tajā laikā primātu populācija sāka sarukt, jo bija spēcīga pērtiķu konkurence, kuri bija spējīgi pārtikt no negataviem augļiem. Taču primāti, tāpat kā cilvēki, nav spējīgi tos pienācīgi pārstrādāt.
Tomēr vismaz viena primātu suga bija spējīga izdzīvot pateicoties ģenētiskai adaptācijai – spējai pārstrādāt alkoholu. Tas nozīmē, ka viņi varēja ēst pārgatavojušos augļus.
Pērtiķi nespēj panest etanolu, ko satur pārgatavojušies augļi. Iespējams, šis kaloriju avots arī bija tas, kas ļāva primātiem atjaunot savu populāciju.
Tas viss aprakstīts grāmatā “Cilvēki un alkohols”, kura veltīta mūsu ilgajām savstarpējām attiecībām ar etanolu. “Arī mūsdienās primāti ēd pārgatavojušos augļus un pat dzer palmu vīnu, kuru darījuši cilvēki” – raksta viens no grāmatas autoriem Kims Hokings, speciālists ekoloģijas jautājumos.
“Grūti teikt, kāpēc viņi to dara, un tas ataino sarežģīto vēsturi mūsu attiecībām ar alkoholu.
Interesanti ir tas, ka alkohola saturs šajos augļos parasti ir 1 – 4%, tikpat cik vieglā alū – bet mūsdienu cilvēki vairumā gadījumu lieto daudz stiprāku alkoholu. Tāpat kā ar citām vielām, tādām kā sāls un cukurs, problēma šeit nav pašās vielās, bet gan mums pieejamajās koncentrācijās”.
Autori raksta, ka alkohols bieži vien tiek uzskatīta par tikai un vienīgi “sociālu problēmu” vai apreibināšanās līdzekli, taču šāda pieeja ignorē ļoti svarīgu alkohola lomu pagātnē un mūsdienās.
“Alkohols nospēlēja milzīgu lomu tajā, kā cilvēki rīkoja dzīres, lai dibinātu un uzturētu attiecības – saka Robins Danbārs, Oksfordas universitātes evolucionārās psiholoģijas profesors. – Dažādās kultūrās dažādos laikos tas nemainīgi palika kā cilvēka socializācijas neatņemama sastāvdaļa. Mēs vēl joprojām izturamies pret alkoholu kā pret medicīnisku problēmu, taču tā pārmērīga lietošana ir tikai neliela daļa no kopējās alkohola lietošanas kopainas”. Daudzas citas sugas arī lieto un pārstrādā alkoholu, tāpēc nākamais zinātnieku uzdevums ir izmērīt etanola saturu augļos, kas aug savvaļā.
Hokingsa un Danbāra grāmata ir balstīta uz antropoloģijas, arheoloģijas, vēstures, psiholoģijas un bioloģijas sfērās veiktajiem pētījumiem.
Un kāda ir jūsu attieksme pret alkoholu?