Dažādi
Veselīgie griķi, un kādēļ griķus vajadzētu iekļaut uzturā
Vai jūs maz zināt, cik vitamīnu un minerālvielu glabājas jūsu virtuves skapītī burciņā ar uzrakstu „Griķu putraimi”? Vesela bagātība! Putraimu karaliene – unikāls, dzelzs, kalcija, joda un citu vērtīgu vielu avots. Tajā pat laikā tie satur visai maz ogļhidrātu, tāpēc tik populāras ir diētas, kurās galvenā loma atvēlēta griķiem. Griķus izmanto ne tikai putraimu un miltu iegūšanai, bet arī medicīniskā nolūkā, kas vēlreiz apliecina to labvēlīgo ietekmi organismā. Lūk pilns griķu putraimu veselīgo īpašību saraksts, par kuru jums derētu zināt.
Ar ko ir labi griķi
- 1.Ir pierādīts, ka griķu ēdienu lietošana uzturā uzlabo garastāvokli. Vārīti griķu putraimi stimulē smadzeņu darbību un veicina psihoemocionālo izturību.
- 2.Turpinot iepriekš teikto, gribas atzīmēt, ka no griķu mizām izgatavo pildījumu spilveniem pret bezmiegu, kas liecina par to nomierinošo ietekmi.
- 3.Griķi – tas ir aminoskābju, kā arī olbaltumvielu, kas līdzinās olas baltumam vai sausajam pienam, avots. Atšķirībā no dzīvnieku valsts produktiem, griķi daudz vieglāk sagremojas.
- 4.Griķu diēta ir populāra, pateicoties tam, ka šie putraimi satur minerālvielas, kas palīdz paātrināt vielmaiņas procesus, izvadīt lieko šķidrumu no organisma un samazināt svaru.
- 5.Skābeņskābe, ābolskābe un citronskābe, ko satur griķu putraimi, palīdz regulēt kuņģa-zarnu trakta skābju-sārmu līdzsvaru, kā arī stiprina asinsvadus.
- 6.Griķi satur lipotropās vielas, PP grupas vitamīnus un rutīnu, kas atjauno aknu šūnas un uzlabo sirdsdarbību. Īpaši veselīgi griķi ir cilvēkiem ar cukura diabētu: pēc šā produkta lietošanas cukura līmenis organismā palielinās vienmērīgi, bez lēcieniem.
- 7.Šie brīnumputraimi izvada no organisma holesterīnu, attīrot asinsvadus no holesterīna plāksnītēm. Tāpēc īpaši ieteicami griķu ēdieni ir gados vecākiem cilvēkiem.
Ir svarīgi piemetināt, ka cukurs neitralizē vairumu griķu labo īpašību: griķu saldajiem ēdieniem labāk pievienot medu vai cukura aizvietotāju.