Jauno stādiņu “piebarošana” ar alu. Mana vectētiņa metode
Mans vectētiņš visu savu dzīvi nodzīvoja savā lauku sētā. Viņš prasmīgi vadīja savu saimniecību, viņu cienīja gan tuvi, gan tāli kaimiņi.
Viņa dārzā vienmēr bija kārība un ražas bija izcilas. Vēl būdama pavisam maziņa, es redzēju, kā viņš kaut ko lēja virsū jaunajiem tomātu, piparu un citu augu dzinumiem, man pat šķita, ka viņš kaut ko klusiņām čukstēja, it kā būrās.
Viņam vienmēr pie rokas bija mājās gatavots raugs, kuru mana vecmāmiņa kaut kādā mistiskā veidā mācēja gatavot pati, tāpat arī cukurs, ievārījums un pat medus (vectēvam bija milzīga bišu drava, vairāk kā 60 stropu). Un vēl viņš laistīja tomātu un piparu dēstus ar … alu. Vienu litru alus viņš atšķaidīja ar 10 litriem ūdens un ar šo šķīdumu aplaistīja jaunos dzinumus. Un dzinumi auga burtiski ne pa dienām, bet pa stundām.
Uzziņai. Alus šķīdums ir ļoti maigs biostimulators, kas veicina dzinumu augšanu un tiek pielietots brīdī, kad parādās pirmās lapiņas. Vēlams izmantot dzīvo alu. Jālaista ļoti rūpīgi, lai netrāpītu uz maigajām, tikko augt sākušajām lapiņām.
Tagad arī pati gatavoju šo “piebarojumu” pēc vectētiņa receptes. Un ar to apleju ne tikai dārzā augošo, bet arī istabas puķes, sākot ar februāra beigām reizi divās nedēļās. Rezultātā manas istabas puķes ir košas, sulīgas un briest, kā raugā turētas. Lūk tā!
AVOTS: vkastrulke.ru