Vienreizēji padomi. Kā ievilināt vairāk dārzeņu ikdienas ēdienos.

Vienreizēji padomi. Kā ievilināt vairāk dārzeņu ikdienas ēdienos.

Omlete panes visu.

Ķiplociņi un sīpoli, zaļumu kaudzes, sakapāti brokoļi, sautēti spināti, paprika un tomāti, galu galā arī kartupeļi, kabacīši un tā tālāk – omlete ar dārzeņiem ir kreptīgs, gards un gluži vienkārši elementārs veids, kā mājinieku vēderus piestūķēt ar maksimāli daudz dārzeņiem.

Sātīgas brokastu putras.

Esam radušī brokastu putras ēst saldas – ar ievārījumu, ogām, medu, kādu jogurta lāsi. Taču graudaugs ir un paliek graudaugs – ar sāļiem, sātīgiem papildinājumiem tas draudzējas tīri labi. Izmēģini brokastu auzām pievienot ķiplokos apceptas sēnes, olu ar parmezānu, avokado, tomātu un zaļumu kokteili utt. !

Eksperimenti ar spirāļu griezējiem un citu virtuves tehniku.

Nu labi – varam, protams, padiskutēt par to, vai spirālēs glīti sagriezti cukīni var lepni saukties par spageti un vai kāds noticēs, ka virtuves kombainā smalki sakapāts puķukāposts ir rīsi. Bet pamēģināt pilnīgi noteikti var. Ja tos vēl papildinās krēmīga mērce, viegli apgrauzdēti riekstiņi, sēnes un dārzeņi, rezultāts sanāks gluži pieklājīgs. Te gan jāpiekodina, ka, gatavojot vegānu makaronus un rīsus, dārzeņus, kas ņemti par izejmateriālu, ļoti svarīgi ir nepārsautēt un pirms tam būtu vēlams papīra dvielī nospiest lieko mitrumu. Tatad, process ir elementārs: cukīni sagriež spirālītēs un tvaika katlā vai karstā sālsūdenī sautē kādu minūti. Gatavs! Puķkāpostu rīsus gatavo līdzīgi – samaļ virtuves kombainā rīsu ( vai drīzāk kuskusa ) graudu lielumā un apsautē ( var fiksi apcept sviestiņā ).

Jo zaļāk, jo labāk!

Zaļumi un garšaugi – dilles, pētersīļi, baziliks, seleriju lapas un kāti, skābenes u.c. – arī pieskaitāmi dārzeņu kompānijai. Simts gramos pētersīļu, piemēram, ir trīs grami olbaltumvielu, tāpat labi daudz šķiedrvielu, kālija un citu labumu. Tātad – jo zaļumiem bagātāks tavs vasaras pusdienu šķīvis, jo veselīgāks ir ēdiens.

Vecais labais triks ar smūtiju.

Līdzīgi kā omletē, arī gardos ogu smūtijos var ( iespējams, citiem svētlaimīgi neko nenojaušot ) iemalt brīnumu lietas, it nemaz nesabojājot svaigo, saldo, augļaino garšu. Piemēram: gurķus, spinātus, kādu selerijas kātu, lapu salātu kaudzi, cukīni. Starp citu, arī svaiga topinambūra svaigā, riekstainā garša nekā ļauna nenodara.

Dārzeņu mērces.

Izdzirdot par mērci, mēs iedomājamies ko krēmīgu un apgrecīgu, taču mērce – nevien salātos, bet arī citos ēdienos – var būt arī īsta vitamīnu bumba. Vispateicīgākie veselīgas merces pamatam ir tomāti, ko viegli var pārvērst, piemēram, klasiskā itāļu marinarā, meksikāņu stila salsā u.tml. Aromātisku mērci iegūsi, jau pieminēto garšaugu un zaļumu kaudzi sablendējot ar nedaudz labas olīveļļas, ķiploku, citronu sulu. Krēmīgi zaļo mērci var pagatavot no spinātiem vai avokado vai abiem kopā un bezpiedevu grieķu jogurta.

Dārzeņu maize.

Dārzeņus sajaucot ar pilngraudu miltiem un olu, tiksi pie aromātiskas un sātīgas maizītes.

Ja patika tev, noteikti patiks arī taviem draugiem. Padalies!

Pievienojies domubiedriem!