Mans svainis pievieno etiķi ūdenim, vārot kartupeļus, bet reiz es ieraudzīju, ka viņš tieši katlā ielej gurķu marinādi

Mans svainis pievieno etiķi ūdenim, vārot kartupeļus, bet reiz es ieraudzīju, ka viņš tieši katlā ielej gurķu marinādi

Mēs visi zinām kā jāvāra kartupeļi. Nu, vismaz domājam, ka zinām. Jo visi to esam apguvuši jau bērnībā un nekad neesam apšaubījuši iegūto prasmju pareizību. Turklāt, kas gan tur sarežģīts? Uzliec katlu ar ūdeni uz plīts, ieber kartupeļus un gaidi, kad tie būs gatavi.

Un tomēr, pastāv dažas nelielas viltībiņas, kas padarīs tavu ēdienu vēl gardāku, turklāt saglabājot tajā viatmīnus un citas vērtīgās vielas.

Miza

Vai kartupeļi pirms vārīšanas ir jāmizo? Viss ir atkarīgs no izvēlētās receptes. Biezeņa pagatavošanai atbilde viennozīmīgi būs ‘’jā’’. Bet arī šajā gadījumā bumbuļus nevajag griezt uz pusēm, jo pretējā gadījumā tie gan izvārās ātrāk, taču zaudē savu labo garšu. Ja gatavojam salātus vai auksto zupu, tad kartupeļi jāmizo tikai pēc uzvārīšanas. Tādējādi saglabāsies gan vitamīni, gan vērtīgās uzturvielas, jo to lielākā daļa atrodas tieši zem mizas un bez tās vienkārši izšķīdīs ūdenī.

Ūdens

Nevienam nav noslēpums, ka kartupeļi ir jāliek verdošā ūdenī. Tā dārzeņi izvārīsies daudz ātrāk un vārīšanās procesā nezaudēs savu garšu. Taču pastāv nianses, kuras zina tikai retais. Kartupeļi ir jāvāra uz lēnas uguns, lai cietes uzblīšana notiktu vienmērīgi. Vārot uz lielas liesmas, kartupeļi no ārpuses izvārās un pārplīst, bet iekšpusē paliek līdz galam neizvārīti. Ūdenim ir tikai nedaudz jāpārklāj kartupeļi. Pēc ūdens noliešanas katls jāuzliek uz plīts vēl uz 30 sekundēm. Tā ātrāk iztvaikos liekais mitrums.

Sāls

Pastāv dažādi viedokļi par to, kad kartupeļiem jāpievieno sāls. Taču vairums pavāru ir vienisprātis, kas tas ir jādara 10 minūtes pirms vārīšanās beigām.

Slepenā sastāvdaļa

Lai kartupeļi neizšķīstu un nepārvērstos ‘’klīsterī’’, vāroties tiem pievieno vienu ēdamkaroti 6% etiķa. To var aizstāt arī ar gurķu vai tomātu marinādi. Šai brīnumainajai sastāvdaļai ir vairums pielietošanas veidu. Tā atgriež mūs dzīvē pēc pamatīgas ‘’tusēšanas’’, kā arī padara īpaši pikantu soļankas vai gaļas pīrādziņu garšu.

Kā kartupeļus padarīt vēl gardākus

Ūdenim, kur vārās kartupeļi, pievieno diļļu ziedkopu, sīpolu un pāris ķiploka daiviņas. Ja ar to ir par maz, tad minūtes pirms vārīšanās beigām pielej pusglāzi piena. Kartupeļi sanāks brīnumgardi. Nu, un neaizmirsīsim arī par sviestu! Tāpat kā biezputru, arī kartupeļus ar to sabojāt nevar!

Ja patika tev, noteikti patiks arī taviem draugiem. Padalies!

Pievienojies domubiedriem!