Kā mājās pagatavot maizes ieraugu?
1. Apmēram 4 ēd.k. miltu pievieno siltu (45-50 grādi) ūdeni tādā konsistencē, lai iegūtā masa ir sinepju biezumā. Mums patīk ieraugu raudzēt tieši stikla burciņā, jo tad ļoti labi var redzēt, vai ieraugā veidojas burbulīši. Atstāj izveidoto masu ļoti siltā vietā (virtuvē) 24h.
2. Pēc 24h atkal pievieno 2 ēd.k. miltu un siltu ūdeni, tādā daudzumā, lai saglabātu sinepju biezuma konsistenci un noturot to vēlreiz siltumā, pēc 24h atkārto šo vēlreiz. Pēdējā reizē no burkā esošā ierauga noņem nost, lai jaunajiem miltiem ir "pietiekami daudz vietas"'
3. Tālāk rīkojas līdzīgi, taču miltus pievieno 1 ēd.k. katras 12 h (vēl 4-5 reizes, atkarībā no tā, vai notiek rūgšanas process).
4. Kopā ierauga gatavošana varētu aizņemt 5-7 dienas. Ja izvēlaties 0.5l burciņu tad jārūpējas, lai ierauga tajā nebūtu vairāk kā 2/3 no burciņas pēc katras miltu pievienošanas. 3.-4. dienā ieraugam vajadzētu sākt parādīties skābenam rūguma aromātam un cauri burciņas stiklam vajadzētu būt redzamiem maziem gāzes burbulīšiem (skat.pielikumā foto). Ja tādi ir, tad tas nozīmē, ka rūgšanas process norit veiksmīgi un pēc nedēļas Jums būs iespēja cept gardu ierauga maizīti.
Ieraugu pievieno maizītes mīklai aptuveni 2 ēd.k. uz 1 kg mīklas. Savukārt, ja mīklai pievienojat sēklas, ogas, graudus, tad ieraugs jāatliek burciņā pirms tam, kad mīkla sastāv tikai no miltiem un ūdens(labāk arī bez cukrura un sāls) un pēc ierauga atlikšanas var mīklai pievienot pārējās sastāvdaļas.
AVOTS: ZeMaizes komanda
FOTO: freskafood.wordpress.com